MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Väkivallasta on haittaa lapselle

  • Väkivallasta on haittaa lapselle
  • Väkivallasta on haittaa lapselle

"Tutkimuksessa 160 000 lasta ja 50 vuoden analyysit: Piiskaamisesta on merkittävää haittaa lapselle ja seuraukset näkyvät vielä aikuisena" -Jukka Hiiro

http://www.hs.fi/tiede/a1461730093003?jako=840a5ada46ce5742d69a4895aed1d...

 

On äärimmäisen erikoista, että yllättävän monet sallivat tai eivät tarpeellisella tavalla puutu lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan, vaan sallivat tämän kotona kasvatuksen yhteydessä ja kouluissa, jota myös vähätellen kiusaamiseksi kutsutaan, jottei asian rikosoikeudellisia seuraamuksia huomioitaisi asianmukaisesti. Ei ole myöskään ennenkuulumatonta, että vielä tänäkin päivänä jopa opettaja osallistuisi syrjintään tai käyttäisi henkistä tai fyysistä väkivaltaa oppilasta kohtaan.

Organisaatioilla ja ihmisillä tuntuu olevan taipumuksensa salata ja vähätellä näitä ongelmia, muun muassa maineen vuoksi. Monet lapset joutuvat tämän seurauksena kodeissansa tai kouluissansa alistumaan väkivaltaisen vallan hierarkiaan, joissa pienimmät ja haavoittuvaisimmassa asemassa olevat ihmiset kärsivät. On kerrassaan väärin, etteivät kaikki lapset voi olla omissa, ehkä koko elämäänsä silmällä pitäen tärkeimmissä viiteryhmissänsä, tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kohdeltuja. Kaikille ei tarjota tasapuolisia mahdollisuuksia elämässä pärjäämiseen.

Nyt on mustaa valkoisella. Väkivalta ja kurittaminen on lapsille haitallista. On kerrassaan erikoista, että monilla ihmisillä on taipumus käyttää väkivaltaa pieniä lapsia kohtaan. Useat tämän kasvatustavan käyttäjät väittävät tämän oleva hyödyllistä lapsille ja ehkä jopa tosissaan uskovat hullun väitteensä, vaikka tämä ei tietystikään ole. Onneksi asiasta tehdään tutkimusta ja osoitetaan typerät väitteet kertakaikkiaan paikkansapitämättömiksi. Muun muassa aikuisten välinen väkivalta ollaan useissa tapauksissa valmiita tuomitsemaan ankarasti, mutta lasten kohdalla tilannetta vähätellään, eikä käytetä asiaankuuluvia rikosoikeudellisia termejä..

Erityisesti herkkiä lapsia kohtaan fyysinen kurittaminen tai väkivalta koulussa saattavat olla erittäin vahingollisia ja aiheuttaa syvät ja pitkäkestoiset traumat. Fyysisestä väkivallasta kärsineille ihmisille tulee tarjota asianmukaiset mahdollisuudet purkaa näiden kohteluiden taakkoja hartioiltansa pois, rikkomalla ensimmäiseksi kokemuksiin liittyvän häpeän tunteen stigman. Se on vähimmäistaso, mitä tulee vaatia, josta voidaan tähdätä jälleen eteenpäin ja kohti ihmisten parempaa hyvinvointia.

Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaltoinkohdelluiden ihmisten haavojen parantamiseen ja hoitamiseen riittää varoja. Asian suhteen tulee myös huomioida taannoinen tieto siitä, että mielenterveyden kuntouttaminen maksaa itsensä nelinkertaisesti takaisin. Kaikkein parasta olisi tosin, jos perheet, koulut ja yhteiskunta voisivat tarjota ympäristön, joissa lasten ei kertakaikkiaan tarvitse kokea kaltoinkohtelua

Myös väkivaltaan syyllistyneille ihmisille tulee tarjota mahdollisuus parantua ja muuttua taipumuksistaan, jotka ajavat kohtelemaan heikoimmassa asemassa olevia pieniä lapsia haitallisella tavalla, oli sitten kyseessä lapsi tai aikuinen. Ehkä lasten kotona kaltoinkohtelun oikeutus kuuluu konservatiiviseen ajattelumalliin, jossa perheiden sisällä tapahtuviin rikollisuuden muotoihin ei tule puuttua valtion toimesta. Tämä on tietystikin väärä ajatusmalli, josta yhteiskunnan liberaalin kehityksen myötä tarvitsee laajasti päästä irti.

 

-Matti Nikama

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Väkivallasta on haittaa lapselle"

Ihanko totta?

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

No se on tekstin kantava ajatus, joka tarvii terottaa, koska löytyy suuret joukot ihmisiä, ketkä pitää kaikenmaailman kurittamista ja väkivaltaa enemmän oikeutettuna, kun kohteena on lapsi, ja sitä oikeutetaan sanomalla, että siinä on kyse kasvattamisesta tai sitten kouluissa tapahtuvaa väkivaltaa vähätellään kutsumalla sitä kiusaamiseksi tai sitten tokaistaan, että on jotenkin luonnollista tai hyväksyttävää, että lapset on väkivaltaisia toisiansa kohtaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Esim Alppilan opettajakohun yhteydessä palstoilla oli tosi paljon väkivaltaa puolustelevia kommentteja. Suomessa ei olla irtauduttu haitallisista eetoksista vaikka se on itsetuhoista kansakunnalle.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Harvinaisen totta! Opettajat ja vanhemmat voi kyllä pitää kovaa kuria, ei siinä ole mitään pahaa, kunhan huomioidaan, miten se vaikuttaa lapsiin ja huomioidaan, missä kulkee kasvatuksen ja henkisen väkivallan välinen raja, eikä edes mennä lähelle sitä. Ja tietysti lapset voi rymytä keskenään, kunhan koko ajan seurataan, ettei se käänny kiusaamiseksi ja väkivallaksi. Hyvä, että ajattelumaailma ja kasvatusideologia muuttuu, koska väkivallalla kasvattaminen on aivan järjetöntä.

Toimituksen poiminnat