MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudet

  • Poliittisen vaikuttamisen mahdollisuudet

Jokaisella suomalaisella tulisi olla tasa-arvoinen mahdollisuus vaikuttaa elämäänsä ja elinympäristöönsä. Harvainvallan pitäisi olla menneisyyttä. Kaikille yhteiskunnan jäsenille on tarpeellista taata mahdollisuuksien tasa-arvo, sosiaalinen liikkuvuus sekä tosiasiallinen mahdollisuus käyttää omaehtoista valtaa elinolojensa suhteen. Suomalainen elämänmuoto ja tähän vaikuttava politiikka on suurelta osin pitkälle kehittynyttä, oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja moraalista. Valta ja mahdollisuudet vaikuttaa asioihin eivät kuitenkaan jakaudu tasapuolisesti.

Suomalainen edustuksellinen demokraattinen järjestelmä ei ole valmis. Paikalleen jääminen on haitallista, olemmepa missä tahansa yhteiskunnallisen kehityksen vaiheessa. Politiikkaan pyrkivän henkilön tehtävänä tulisi olla edustuksellisen järjestelmän muuttaminen paremmaksi. Vanhaan ei auta jämähtää. Tulevaisuudenkuvista löytyvät kehityksen suuntaviivat. Ihmisiä tulee edustuksellisen politiikan avulla vapauttaa poliittisen järjestelmän haitallisista ikeistä, säilyttäen kuitenkin kaiken sen mikä edistää oikeudenmukaisuutta, tasapuolisia mahdollisuuksia ja hedelmällisiä moraalisia käsityksiä.

Mitkä ovat ne inhimilliset ominaisuudet, hyveet ja resurssit, jotka auttavat ihmistä menestymään politiikassa? Rahan ei tulisi määrätä, mitä ihmisen on mahdollista yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla saavuttaa. Sosiaalisen aseman ei tule myöskään olla menestystä määrittävä tekijä. Niiden uusien poliittisten toimijoiden vaikutusmahdollisuuksia tulee lisätä, jotka ovat nykyisenlaisessa järjestelmässä heikommassa asemassa.

Mahdollisuuksien tasa-arvon ja oman itsensä ulkopuolisten ihmisten aseman parantamisen ja heidän vaikutusvallan lisäämisen tulisi olla yksi tärkeimmistä poliittista hyveistä. Poliitikon tulisi parantaa niiden asemaa, joita hän edustaa ja, jotka ovat antaneet hänelle äänensä. Inhimillisten meriittien, jotka mahdollistavat politiikassa pärjäämistä tulee olla mahdollisimman moninaisia sen sijaan, että kaikkein äänekkäimmät, suurimman lompakon omaavat tai eniten ulospäinsuuntautuneet saisivat suurimman poliittisen vallan.

On tärkeää pohtia, miten niiden ihmisten ääni voidaan saada kuuluviin, joita ei lähtökohtaisesti vallitsevien arvomaailmojen ja sosiaalisten hierarkioiden takia kuulla. Hiljaisellakin ihmisellä voi olla valtavasti annettavaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen suhteen, vaikka hän ei olisikaan oman menestymisensä kannalta kaikkein hyödyllisimmissä tilaisuuksissa kertomassa kovaäänisesti omista mielipiteistänsä ja tavoitteistansa. Deliberatiivinen edustuksellinen demokratia ei toimi riittävän hyvin, jos  erilaisten henkilökohtaisten ominaisuuksien takia ihmiset eivät aina saa mielipiteitänsä esille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Suomalainen edustuksellinen demokraattinen järjestelmä ei ole valmis. "

Ei kannata tavoitella täydellistä järjestelmää kun sellaista ei ole. Tavoitteena tulee olla paras mahdollinen järjestelmä.

"...sen sijaan, että kaikkein äänekkäimmät, suurimman lompakon omaavat tai eniten ulospäinsuuntautuneet saisivat suurimman poliittisen vallan."

Ehkä muutos on jo havaittavissa. Jussi Halla-ahohan sai huikean äänivyöryn eurovaaleissa aivan minimaalisella budjetilla.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Parasta mahdollista järjestelmää ei kannata tavoitella, mutta ei auta jämähtää paikallensa olemaan tyytyväinen, kun on mahdollista kehittää edustuksellisuutta ja avointa keskustelua paremmaksi. Sosiaalinen media mahdollistaa kampanjoimisen pienellä budjetilla. Rahan valta horjuu ja kaikilla on paremmat mahdollisuudet tuoda omia mielipiteitänsä julki ja asettua itse ehdokkaaksi edistämään omia teemojansa. Halla-Ahoa en poliitikkona arvosta. Sen kuitenkin tiedostan, että hän tekee asioita hyvin edustaessaan niitä ihmisiä, jotka häntä kannattavat.

Toimituksen poiminnat