MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Mielenterveystyöstä

  • Mielenterveystyöstä

Erittäin hienoa, että nykypäivänä on mahdollisuus kertoa mielenterveyden häiriöistä ja mielisairauksista joutumatta leimatuksi. On myös hienoa, että Suomessa on terveydenhuoltojärjestelmä, jonka avulla osataan auttaa ihmisiä, heidän mielenterveydenongelmiensa suhteen, kun niiden pahentuminen ja kroonistuminen voidaan estää. Häpeän leima ei ole enää yhtä suuri uhka kuin menneisyydessä. Avointa keskustelua mielenterveydestä tulee erityisesti kannustaa. Nykyisellään useat yhteiskunnalliset asenneilmapiirit ovat haitallisia mielenterveyskuntoutujille, joten kehitystä riittää tehtäväksi. Kaikkein irvokkaimpia ovat ihmiset, jotka asettavat mielenterveyden ongelmien kanssa painivat ihmiset alempiarvoiseen asemaan.

Mielenterveyden hoidon rahoitusta ei tule missään nimessä leikata, vaan siihen tulee tehdä panostuksia nyt ja tulevaisuudessa. On tutkittu, että jokainen mielenterveyden hoitoon panostettu euro maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Ihmiset voivat opiskella, tehdä työtä tai muulla tavalla olla tarpeellisia osia yhteiskuntaa, perhettä ja sosiaalista verkostoaan. Tapojen, joiden ihmisten arvoa nykyään, erityisesti taloudellisesti mitataan, tulee muuttua. Lähtökohtana tulee olla arvottamisen ja leimaamisen poistaminen, ja avun tarjoaminen niin, että mahdollisimman monet ihmiset voivat elää palkitsevaa elämää. Mahdollisesti pienillä tuloilla eläviä mielenterveyskuntoutujia ei tule kohdella taakkoina, vaan mahdollisuuksina oppia lisää ihmisyydestä.

Turussakin taloudelliset panostukset ja henkilökunnan kouluttaminen on tarpeellista, jottei väärinkäytöksiä pääse tapahtumaan ja ihmiset saavat hyvää ja tarpeellista mielenterveyden hoitoa. Jokaisen ihmisen ihmisoikeuksia pitää kunnioittaa mahdollisimman laajasti ja kaikille yhteiskunnan jäsenille pitää taata tasapuoliset mahdollisuudet selvitä ja menestyä elämissään. Omaksi tehtäväkseni koen vaikuttaa asenteisiin sosiaalisissa verkostoissani siten, että kaikenlaisten ihmisten elämisen edellytykset paranevat, kun asioista voidaan keskustella avoimesti ja ennakkoluuloja vähentävästi. Mahdollisimman monien ihmsiten ajatusten tulee tulla osaksi julkista keskustelua, vaikka heillä tähän päivään mennessä ei olisi ollut kanavia ilmaista mielipiteitänsä ja yhteiskunnallisia tarpeitansa.

Tavoitteenani on rakentaa maailmasta parempaa paikkaa kaikille tasapuolisesti.

http://yle.fi/uutiset/annella_on_40_sivupersoonaa_ei_tarvitse_olla_koska...

-Matti Nikama

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Psykiatristen potilaiden epäammatillinen kohtelu ei ole puolusteltavissa millään tavoin. En ole seurannut tarkemmin uutisointia Turun väärinkäytöksistä, mutta jos kyse on ollut fyysisistä pahoinpitelyistä, siitä olisi ilman muuta nostettava syyte ja saatettava kaikki asianosaiset täyteen rikoslain mukaiseen oikeudelliseen vastuuseen. Vastuu ulottuu myös sairaalan johtavissa asemissa oleviin, heidän salliessaan johtamissaan työyhteisöissä lainvastaisen toiminnan.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Tästä onkin kirjotettu muutama pidempi artikkeli. Usein työyhteisöillä on tapana vältellä vastuuta muun muassa maineen ja aseman vuoksi. Mitenkään vähättelemättä, minkälainen tilanne on nyt, on tultu huimasti eteenpäin psykiatristen potilaiden kohtelussa. Paljon on vielä kuitenkin tehtävää ja väärinkäyttäjät pitää saattaa vastuuseen.

Toimituksen poiminnat