MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Kotityö on arvokkainta työtä

  • Kotityö on arvokkainta työtä
  • Kotityö on arvokkainta työtä

Kodeissa tehty työ muodostaa leijonanosan kaikesta työstä, jota Suomessa tehdään. Mitä tapahtuisi, jos kotien ulkopuolella tehdyn työn lisäksi palkkaa maksettaisiinkin kodeissa tehtävästä työstä? Ehdotan, että kotitaloustyötä, kuten lastenhoitoa aletaan ajattelemaan aivan uudella tavalla. Tämä toisi radikaalin murroksen yhteiskunnallisiin arvomaailmoihin ja ajatusmaisemiin, joissa kodin on nähty osittain olevan poliittisen päätöksenteon ja työelämän ulkopuolella. Feministinen motto, jonka mukaan henkilökohtainen ja yksityinen on poliittista, kuvaa hyvin näitä muutoksia. Kannustinloukkujen ja lasikattojen olisi jo aika kadota.

Mitä yhteiskunnalle ja taloudelle sitten tapahtuisi, jos perinteisistä työntekemisen muodoista sekä kotitaloustyöstä maksettaisiin tasapuolisesti palkkaa? Valtiontalous ja bruttokansantuote villiintyisivät, jos kaikki tai edes merkittävä osa kodeissa tehtävästä työstä tuotaisiin palkanmaksun piiriin. Työelämää on aiheellista miettiä uudestaan ja keksiä aivan uusia työelämän ja työntekemisen innovaatioita. On mahdollisesti tarpeellista, että kotona tehtävälle työlle annettaisiin rahallinen arvo sosiaalisen arvostuksen lisäksi. Tämä edellyttää poliitikoilta yhteiskunnan kokonaishyödyn ajattelemista sekä kokonaisvaltaista vastuunkantamista.

Nyt erityisesti taloudellisesti heikkojen suhdanteiden aikana on aika ajatella koko talousjärjestelmää uudestaan. On aiheellista kysyä toimiiko kapitalistinen talousjärjestelmä nykyisellään ihmisten ehdoilla? Tasa- arvoisuus, mahdollisuuksien tasa- arvo ja oikeudenmukaisuus on aika tuoda jälleen taloudellisen ja poliittisen ajattelun keskiöön. Järki ja kohtuus tulee tuoda ohjaamaan poliittista päätöksentekoa, kapeiden eturyhmäintressien sijaan. On tarpeellista katsoa tulevaisuuteen ja suunnitella sen varalle, menneisyyteen jumiutuneen politiikan tekemisen sijaan.

Perustulo eli kansalaispalkka olisi merkittävä askel kohti uusia työntekemisen muotoja sekä kotitaloustöiden siirtämistä palkanmaksamisen piiriin. 500- 1000 euron kansalaispalkka ei tätä vielä sinällään mahdollistaisi, mutta olisi kuitenkin merkittävä välietappi kohti etäisempiä, mutta sitäkin tarpeellisempia poliittisia ja taloudellisia määränpäitä, joilla Suomi saadaan jälleen uudelleen nousuun. Kotitaloustyön arvostuksen lisääminen on tasapuolinen poliittinen ratkaisu, joka ylittää puolue- ja ideologiarajat.

On aika löytää ratkaisuja, jotka ylittävät poliittiset kahtiajaot. Tulevaisuus on lähellä.

http://www.taloussanomat.fi/raha/2016/05/08/aiti-kotityosi-arvo-on-jopa-...

-Matti Nikama

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Kansantalous tottavie villiintyisi, mutta luullakseni eri tavalla kuin ajattelit. Mistä rahat? Verottamalla työssäkäyviä, yrityksiä ja pääomatuloja vielä entistä enemmän tai lainaamalla. Kansalaispalkka tai kotityöpalkka, sama ongelma eri nimillä.

Minä en halua työskennellä enemmän pitääkseni saman elintason verojen jälkeen, että joku saa pestä ikkunoitaan ja imuroida kotiaan palkallisesti. Lastenhoitoon on jo tukimuotoja ja se on ok.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Lasten hoitaminen on työtä, joka todenteolla ansaitsee myös palkkansa, jos yhteiskunta sellaiseen suuntaan kehittyisi. On mun mielestä aikamoinen uhraus olla tutkimatta vaihtoehtoa. Ongelma on kansalaispalkan/perustulon puuttuminen ja sellaisen käyttöönottaminen oikeudenmukaista ja oikea kehitys.

Toimituksen poiminnat