MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Eläinten oikeudet ja ruuantuotannon vallankumous

  • Eläinten oikeudet ja ruuantuotannon vallankumous
  • Eläinten oikeudet ja ruuantuotannon vallankumous
  • Eläinten oikeudet ja ruuantuotannon vallankumous

Ihminen ja koira ovat parhaita ystäviä sanotaan. Tämän ystävyyssuhteen takana on pitkä yhteinen historia, jonka myötä luonnossa eläneet sudet ovat lähentyneet pikkuhiljaa ihmisten kanssa domestikoituen nykypäivän monenmuotoiksiksi, näköisiksi ja kokoisiksi lemmikkikoiriksi. Katsellessa vaikkana labradorinnoutajaa tai kultaista noutajaa ihmisten seurassa, ei tulisi mieleenkään, että kyseisestä otuksesta löytyvät vielä eläimelliset vaistot, jos rusakko sattuu pomppimaan tielle ja ihmisen ote on hetkellisesti herpaantunut koirasta. Koirien käyttäminen metsästämiseen onkin hyödyllistä ja tietyssä määrin välttämätöntä.

Kissat ovat vielä kesyyntymisen suhteen kahtiajakoisia eläimiä. Niistä löytyvät vielä voimakkaat eläimelliset metsästysvaistot. Leikittämisen avulla niistä voidaan poistaa suurimmat energiat, jotta eläminen jopa kokonaan sisätiloissa on niille mahdollista. Saattaa olla, että kotikissojen evoluution seuraavassa vaiheessa ne kesyyntyvät entisestään ja ovat koirien tavon entistäkin läheisempiä ihmisille. Koirien suhteen voidaan mennä ihmisten ehdoilla. Kissoja ei auta komentaa tai määräillä. Kissat poistavat tarpeentullen haitalliset tuhoeläimet. Muutoin ne toteuttavat suurimmaksi osaksi lemmikkieläinten roolia. Arvoa niillä voi toki olla muiden eläinten ystävinä.

Tuotantoeläinten nähdään jollakin tavalla olevan toisen luokan eläimiä kotilemmikeihin nähden. Tämä on erikoista, sillä älyllisten sekä tunne-elämän kykyjensä puolesta tietyt tuotantoeläimet voivat olla aivan yhtä kehittyneitä, kuin lemmikkieläimemme. Kenellekään ei tulisi tosissaan mieleenkään laittaa kotimisua tai haukkua lihoiksi, toisin kun on tilanne tuotantolehmien, kanojen tai sikojen suhteen. Muualla maailmalla ei ole ennnenkuulumatonta metsästää ja syödä sikojen tai lehmien sijaan koiria tai kissoja. Länsimaalaisia tämä ajatus kuitenkin inhottaa. Ovathan kissat ja koirat läheisempiä ystäviämme, lähestulkoon kuin ihmisiä.

Tulevaisuudessa lihan syöminen ei välttämättä ole samanlainen itsestäänselvyys kuin nykypäivänä. Kasvissyönnin määrä lisääntyy ja sen suokin liisäntyä räjähydysmaisesti tulevaisuudessa. Kotimainen nyhtökaura on ilmiselkeä esimerkki siitä, että lihansyöminen voidaan korvata vallan kasvisperäisillä tuotteilla nyt ja tulevaisuudessa. Tulevaisuuden ihmiset saattavat jopa kauhulla ajatella ja voimakkaasti moraalisesti paheksua, miten menneisyydessä on tuotettu eläimiä, joiden ainutlaatuinen elämäntehtävä on ollut kasvaa epätyypillisissä kasvuolosuhteissa mahdollisimman nopeasta riittävän lihaisiksi, jotta ne voidaan teuravastaa ihmisten tai muiden eläinten ruoaksi.

On suotavaa, että useammat ihmiset, minä mukaanlukien, kyseenalaistavat ruokailutottumuksiansa, jotta pienempi määrä eläimiä joutuu kärsimään sen vuoksi, että me voimme syödä ne lyhyen ja usein lajeille epätyypillisen elämän päätteeksi. En ehdota, että lihansyönnistä pitäisi kokonaan luopua. Ehdotan, että ihmiset voisivat tehdä valintoja, joiden seurauksena jouduttaisiin tuottamaan entistä vähemmän eläimiä ruuaksi. En tiedä kykenenkö itse milloinkaan lähitulevaisuudessa luopumaan lihansyömisestä. Toivon kuitenkin, että markkinoilla olisi entistä enemmän kasvistuotteita, jotka ovat ravitseviä, hyvän makuisia ja riittävän edullisia korvikkeita lihalle.

Jos ja kun tuotantoeläimiä kasvatetaan lihaksi, tulee niille suoda mahdollisimman hyvät ja lajinmukaiset kasvuolosuhteet. Olisi suotavaa, että muun muassa possut voitaisiin nähdä yhtäläisinä kotieläiminä muiden lemmikkien rinnalla. Lihansyömisen näen olevan tulevaisuudessa vähäisempää kuin nykypäivänä. Ihmisten, jotka nauttivat lihansyömisestä, olisi hyödyllistä ymmärtää, sitä paremmalta lihan maistuvan tiettyyn pisteeseen saakka, mitä harvemmin sitä syö. Juhlatilanteet ovat esimerkkejä, joissa voisi olla lihan,- kalan ja- kanansyömisen tulevaisuus.

Odotan innolla tieteen ja teknologian saavutuksia sen suhteen, miten laboratorioissa tuotettu liha voidaan tuoda kuluttajaystävällisellä hinnalla ihmisten saataville. Aina toisinaan oman lihansyömisen suhteen mielessä käy ajatus, että ei ole kovinkaan haitallista syödä lihaa, koska sitä kuitenkin voidaan pian tulevaisuudessa tuottaa suurempia määriä laboratorio-olosuhteissa. Näen tämän hyväksi kehitykseksi. Tuotantoeläinten oikeudet nousevat korkeammalle tasolle. Lisäksi vähennetään huomattavasti päästöjä, jotka aiheuttavat ilmastonmuutosta. Se on uhkana moninverroin suurempi, kuin yksittäisiin ihmisiin tai eläimiin kohdistuvat uhat, johon suurten ihmisjoukkojen tulisi kiinnittää huomionsa.

On erityisen tarpeellista, että politiikan avulla tuodaan tämänlaatuisia tärkeitä asioita esille. Puolueilla, kuten vihreillä  on erityisen tärkeät roolit tuoda ruokapolitiikka uudella ja freessillä tavalla julkiseen keskusteluun. On tarpeellista muun muassa miettiä, minkälaista ruuantuotantoa tulee tukea ja miten paljon valtion toimesta ja ihmisten verorahoilla. On erityisen tärkeää tehdä tutkimusta muun muassa sen suhteen, miten karjantuottajat voivat tehokkaasti siirtyä vaikkapa kauran pääsääntöiseen tuotantoon. Kasvisruuan innovaatioissa voisi olla Suomen tulevaisuuden Nokia.

-Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, olen minä syönyt koiraakin - niin Pekingissä kuin Soulissakin. En tiedä luokiteltiinko ne tuotantoeläimiksi vai villieläimiksi, mutta hvyin maustettua sapuskaa.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

En varmaan itse kykenis. Katselin dokkaria, jossa Austaralian aboriginaalit metsästi kissoja ruuaksi. Niitä oli ongelmaksi asti, kun olivat tulleet merimiesten mukana ja metsästivät monia eläinlajeja sukupuuton partaalle.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Mitä tuohon lihan syöntiin ja ihmiseen tulee, niin se liha on tavallaan ihmislajille evoluution myötävaikutuksella lajinmukaista ravintoa, siis osittain. Ihminen kun on ns. sekasyöjä eikä hänelle ole vielä kehittynyt pötsiä. Ja mitä ilmastonmuutokseen ja sen hillitsemiseen tulee, niin Vihreät olisivat voineet oikeiden energiaratkaisujen kannattamisella kantaa kortensa siinäkin kekoon jo ajat sitten, mutta kun se vokaalien viimeinen kirjain on se suuri paholainen.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Lihan ja maidon tuotannon takana on suuri markkinointikoneisto. Vaikka liha olis evoluution seurauksena ihmisille luonnonmukasta ruokaa, niin ei ole mitään syytä miksei sitä voitais korvata kasvisperäisillä ruuilla, joista saadaan yhtä hyvän makuista ja se sisältää samat tai jopa paremmat ravintoarvot.

Toimituksen poiminnat