MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Ison-Britannian ja Euroopan kasvukivut

  • Ison-Britannian ja Euroopan kasvukivut
  • Ison-Britannian ja Euroopan kasvukivut

Britannia on äänestänyt EU-eron puolesta. Tämä ei ole kuitenkaan liki millään tavalla itsestäänselvästi johtamassa Euroopan Unionin tämänhetkisen heikoimman lenkin eroamiseen. Muun muassa Skotlannilla ja Britannian alueille, jotka saavat merkittäviä tukia Euroopan Unionista on painavat sanansa sanottavina. Skotlannin ensimmäinen ministeri onkin jo julistanut, että tekee kaikkensa, jotta Skotlanti voi pysyä Unionissa. Tämä voi johtaa uuteen kansanäänestykseen Skotlannissa sen suhteen tahtovatko he kuulua Isoon-Britanniaan vai itsenäistyä omaksi valtioksensa. Skotlannin kansallismielisyyttä minäkin arvostan.

Äänestys oli suuntaa antava ja liki 50 prosenttia on sitä mieltä, että Britannian tulee pysyä Unionissa. Enemmistoäänestyksen ongelma onkin suorassa demokratiassa se, että mahdollisen eroamisen yhteydessä suuren kansanosan ääni jää kuulumattomiin. Kyseisen äänestystavan antamat tulokset eivät olekaan yksityiskohtaisesti sovellettavissa käytäntöön. Kansalle esitetty kysymys on niin merkittävä, ettei liki 50 prosentin, erityisesti nuorien äänien, jotka tulisivat elämään pisimpään eroamispäätöksen kanssa, voi sivuuttaa. Suuri osa kansasta ei myöskään laisinkaan äänestänyt. Vaikka äänestyksen tulos puoltaa eroa, on erittäin painavia syitä estää Britannian eroaminen. Kannatan suoraa demokratiaa, mutta tässä tapauksessa se on toiminut huonosti demokraattisen järjestelmän ongelmien takia. Ihmisten tulee antaa nähdä äänestystuloksen vaikutukset ja mahdollisuus muuttaa mieltänsä.

Toivon itsekin suuresti, että Britannia ei päädy eroamaan. Se olisi vakava kolahdus Eurooppalaiselle rauhan ja ihmisoikeuksien arvopohjalle. Turvallisuus ja talouskin ovat uhattuina mahdollisen eron tullessa kysymykseen. Maan pörssit ovatkin notkahtaneet erittäin alhaisiin lukemiin hetkessä päätöksen jälkeen. Turvallisuuspoliittinen tilanne on entistä enemmän uhattuna Euroopassa. Äärioikeistot ja Vladimir Putin kiittävät, että Euroopan poliittinen kenttä on myllerryksessä. Nyt olisi tärkeää keskittyä minimoimaan riskejä ja tuhoja, joita muun muassa Britannia kansanäänestys on saanut Euroopassa aikaan. Euroopan tulee pystyä vastaamaan Venäjän uhkaan ja nouseviin äärioikeistolaisiin liikkeisiin. Lähimenneisyyden suoranaiset fasistin ovat monissa maissa tämän päivän salonkikelpoisia päätöksentekijöitä.

Eroamisen hyödyt verrattuna Unionissa pysymiseen ovat minimaaliset liki millä tahansa mittarilla. Euroopan Unioni on vuosikymmenien projekti, joka on tuonut mantereelle rauhaa, taloudellista vakautta ja kunnioitusta ihmisoikeuksia kohtaan. Unionin myllerys on uhka länsimaista arvopohjaa kohtaan. Diktatuurit ja diktaattorit riemuitsevat, kun länsimaiset demokratiat ovat kriisissä. Tänä päivänä on tehtävänä kaikki mahdollinen, etteivät länsimaiset arvot ja järjestelmät haavoitu. Europan Unionin ja mahdollisesti koko Euroopan laajuista demokraattista päätöksentekojärjestelmää tulee kehittää siten, että kaikki äänet tulevat kuuluviin. Unionin instituutiot tulee korvata demokraattisesti äänestetyillä henkilöillä. Kansalle tulee lähitulevaisuudessa välittää viestiä, ettei ole syytä kanavoida kaikenlaisia protestiääniä vastustamaan Euroopan Unionia. Unionin syyksi on asetettu aivan absurdeja yhteiskunnallisia ongelmia.

Erityisen törkeää Britannian äänestyksessä on se, että eropuoli on harhaanjohtanut ja aliarvioinut potentiaalisia äänestäjiä. Kaikenlaiset protestiäänet on saatu kanavoitua äänestämään eroamisen puolesta, vaikkei näillä henkilöillä olisi juuri minkäänlaista tietoa siitä, minkälainen merkitys Euroopan Unionilla on Isolle Britannialle. Konservatiivit ja nationalistit ovat saanet monet ihmiset äänestämään vastoin omia etujansa. Vaalikampanjoissa on ollut erityisen epäselkeää sen suhteen tahdotaanko Britanniassa muun muassa rajoittaa Euroopan Unionin sisäistä vai ulkoista maahanmuuttoa maata kohtaan. Populistit pyrkivät tämänlaisten protestiäänien kautta maksimoimaan oman poliittisen valtansa, huolimatta siitä, minkälaisia seurauksia yhteiskunnalle aiheutuu.

Suomessakin on saatu aikaan kansalaisaloite Suomen eroamiseksi Euroopan Unionista. Tämä on onneksi vain kaukainen dystopia, joka ei voi millään tulla toteutumaan nykypäivän Suomessa. Unioni on Suomelle elintärkeä. Emme voi vajota Eurooppalaisen yhteisön syrjäiseksi tuppukyläksi. Tämä riski ei onneksi taida olla todellinen. Rasismille ja syrjinnälle ei saa antaa mitään sijaa, oltiin sitten Helsingin kauppatorilla tai lappilaisessa pikkukylässä. Ihmisarvo on kaikien puolin jakamaton, huolimatta siitä, mikä ihmisen alkuperä tai minkälaisia hänen ominaisuutensa ovat. Askeleet kohti rajat ylittävää demokratiaa ja kansanvaltaa ovat oikeansuuntaisia. Nykypäivän yhteiskunnan ongelmat eivät liity kysymyksiin, jotka tiettyjen kartalle piirrettyjen valtiorajojen sisällä.

Unioni ei ole millään mittarilla valmis. Vielä on paljon tehtävää muun muassa instituutioiden demokratisoimisen eteen. En pidä Unionin tiiviimpää kehittymistä huonona suuntana, kun Unionin teini-iän kasvukivuista on päästä ohitse. Täydellistä liittovaltiota Unionista ei luultavasti ainakaan lähitulevaisuudessa tule kehittymään. On kuitenkin tarpeellista ottaa askeleita kohti tiiviimpää integraatiota, jotta Euroopan maiden rajat ylittäviin vakaviin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen pystytään vastaamaan. Suuri yhtenäinen Euroopan Unioni luo ennenkuulumatonta vakautta ja turvallisuutta kaikille Unionin kansalaisille. Se antaa myös ennen kuulumattomissa olleille äänille mahdollisuuden tulla kuulluiksi Euroopan mittakaavalla.

Lopuksi Euroopan unionin kansallishymni, Oodi ilolle:

https://

Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat