MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Suomi nousuun pienentämällä tuloeroja

  • Suomi nousuun pienentämällä tuloeroja
  • Suomi nousuun pienentämällä tuloeroja

Viime päivinä mediassa on ollut useampia kannanottoja sen puolesta, että tuloerojen kasvattaminen ja tätä kautta työllisyyden nostaminen olisi oikea keino tasapainottaa valtion taloutta. Näitä kannanottoja on kuulunut erityisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten suunnalta sekä valtion virkailijoilta lähes yhdellä suulla. Useat perussuomalaiset ovat vaipuneet politiikassansa kauas ensisijaisesta edustamastaan pienituloisesta kansanosasta.

Mielessä herää usein pieni inho, kun suurituloisten ja erittäin hyvin toimeentulevat poliitikot tai virkailijat tahtovat norsunluutorneistansa käsin puuttua pienituloisten aivan välttämättömiin ansioihin. Oikea suunta tässä vaiheessa olisi ottaa tulonjakopolitiikassa sekä kansantaloudellisen kokonaispotin jakamisessa erityisesti huomioon kaikkein pienituloisempien toimeentuleminen sekä perusteet, jotka oikeuttavat ihmisiä saaman tietynsuuruisia ansioita. Taloudellisina ja tulonjaollisina itsestäänselvyyksinä pidetään tekijöitä, jotka eivät sellaisia todellakaan ole, vaan ainoastaan kyseenalaistettavia voimapoliittisia vipuvarsia.

Työntekemisen korostaminen ei ole oikea pohjadiskurssi, kuten se nykyään on lähes kaikessa poliittisessa ja julkisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden sekä tuloerojen pienentämisen tulisi olla tulonjakopolitiikkaa oikeuttavia ja ohjaavia perusteita. Ei ole moraalisesti kestäviä syitä sille, minkälainen tulonjako kansantaloudessa nykyisellään vallitsee. Työtä tekevien ja tekemättömien henkilöiden tulisi olla yhtälailla oikeutettuja säädyllisin ansioihin, toimeentuloon ja hyvinvointiin. Heikommassa asemassa olevilla ihmisillä on erityinen oikeutus vaatia toimeentulonsa ja hyvinvointinsa parantamista hyvin toimeentuleviin nähden erityisesti taloudellisesti heikkoina aikoina.

Näen, että Suomi, Suomen talous sekä hyvinvointiyhteiskunta eivät ole valmiita. Vaikka asiat, kuten hyvinvointi, taloudellinen toimeentulo ja tasa-arvo ovat täällä pitkällä, työntekoa paremman huomisen puolesta ei tule ikinä lopettaa. Juuri nykyisellään kehitys näyttää olevan tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta erityisen kielteinen, jolloin on erityisen tärkeää, että poliittisesti ja taloudellisesti sorsitut ihmiset nousevat esittämään vaatimuksia ja puolustamaan oikeuksiansa. Ihmisillä on velvollisuus ottaa osaa ja vastustaa erityisen huonoa politiikkaa.

Nykyisenkaltaisessa taloudellisessa tilanteessa julkisen keskustelun näkökulman ei tulisi olla pienituloisten aivan välttämättömien tulojen leikkaamista oikeuttava,  vaan olisi keskityttävä siihen, miten suuria tuloja yhteiskunnassa voi nykyisenlaisessa taloudellisessa lamassa oikeutetusti tienata. Jos henkilö on saanut pitkään suuria tuloja ja varmistanut toimeentulonsa moninkertaisesti, on erittäin monesta näkökulmasta nähden oikeutettua, että taloudellista pottia jaetaan tulevaisuudessa enemmän pienituloisten näkökulmasta.

Pienituloisten ansiot ovat aina oikeutetumpia, kuin suurituloisten saamat kansantaloudelliset tulonsiirrot. On ensiarvoisen tärkeää taata, että kaikki yhteiskunnan jäsenet saavat välttämättömät tulot, joita tarvitaan ensisijaisesti asumiseen ja ravintoon. Tämän jälkeen hierarkiassa seuraavat hyvinvoinnin ylläpitämiseen osoitetut tulot. Oikeutus vähenee entisestään, kun välttämättömät syyt tulojen tienaamiselle katoavat. Tämän soisi olevan itsestäänselvyys suomalaisessa tulonjakopolitiikassa. Suunnan soisi olevan samanlainen myös muualla maailmalla. Toivon mukaan maan seuraava hallitus ei tule olemaan samanlainen kuin nykyisin.

Toivottavasti erityisen kielteiset taloudelliset kehitykset saada Suomessa pysäytettyä. Olisi muun muassa tärkeää, että hiljaiset ja yhteiseen päätöksentekoon osanottamattomat henkilöt nousisivat barrikadeille tuomaan mielipiteitänsä julki. Kansanosa, joka tällä hetkellä ohjaa yhteiskunnan kehitystä on erityisen pieni. Suurten kansanjoukkojen äänet on hiljennetty. Lisäksi osa oikeistoa tahtoo myydä ihmisille moraalia, jossa entistäkin suuremman epätasa-arvoisuudet ja epäoikeudenmukaisuudet kaupataan itsestänselvyyksinä. Erityinen kriittisyys ja medialukutaito on tarpeellista.

-Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama /

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jos muut Vihreät ajattelisivat kuin Sinä, kuuluisin varmaan edelleenkin Vihreisiin.
Ota yhteyttä kun huomaat kuinka yksinäistä siellä on.

Henry

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Kiitos! Kyllä Vihreissä on monenlaista porukkaa.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Tämä on oikeastaan sitä perinteistä huttua, jossa on vaalenpunaisia unelmia ilman konkretiaa. Kaikkien pitäisi tienata saman verran riippumatta siitä, tekeekö töitä vai ei tai että minkälaista työtä tekee. Huudellaan yhteisen hyvän jakamisen perään, mutta työn tekeminen, jolla sitä yhteistä hyvää luodaan, onkin täysin toisarvoista. Nyt ollaan vihreän puolueen ytimessä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No jos viisikymppisenä joudut työttömäksi, niin ymmärrät kuinka eläkertymä syödään ja sitten kitkuttelet n. 800 € eläkkeellä...

Mutta ei se mitään - jos sulla on töitä mulle, niin otan vastaan.

Henry

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Eipä ole huttua vaan erittäin konkreettinen kuvaus suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, joka on lekan alla tällä hetkellä. On itsestään selvää, että kovatuloiset kantavat suuremman rahallisen vastuun taloudellisesti heikkoina aikoina. Ikävä, että näin ei toimita. Tahdon sanoa, että se on aika triviaalia, valtapolitiikkaa ja siitä syntynyttä oikeushistoriaa ja yhteiskuntasosiologiaa, joka määrittää minkälaisia mahdollisuuksia itse kullakin on menestyä, oli se sitten itsestä kiinni tai ei.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Iroonista tässä on se, että jos asuisin nyt eläkeläisenä Suomessa mun n. 780€/kk tuloilla, työllistäisin niin sossua, Kelaa kuin myös tietenkin joitain muita tahoja.
Eli kun "säästetään ja leikataan" kasvatetaan byrokratiaa, jota muka vastustetaan.

On laskettu, että SSS-leikkaukset veivät n. 30.000 eläkeläistä lisää sossun luukulle. Toinen asia on sitten kehtaavatko mennä. Koska eläkkeen reaaliarvo pienenee iän myötä on vanhuksia, joiden pitää valita ruuan ja lääkkeiden välillä, usein puolittavat lääkityksensä jne.

Henry

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
On itsestään selvää, että kovatuloiset kantavat suuremman rahallisen vastuun taloudellisesti heikkoina aikoina.

Opitko tuon Kok Zyzzen tallissa?
Nythän on niin että keskiluokka maksaa kovimma verot ja viulut työttömyydestä.
Oletko yhtään perillä poliittisista päätöksistä miten rikkaimpia verotetetaan ?

Sitäkö vihreät ajoi mitä esität? Siksi ne oli mukana muuttamassa Yhdenvertaisuuslakia -14 porvarien ja EK kanssa?
Että vain työttön voidaan pakottaa 9e/pv työhön yrityksiin 0 euron palkalla? Sosiaalliturvaa vastaan .
Onneksi olkoon TEM-kesäkuu 16 108 000 tekee yrityksiä hyödyttävää taksvärkkityötä.
Kun ikinä työtä nähnytkään Sinnemäki oli työministeri syntyi juuri tuo systeemi TEM.

Vihreät voisi olla aikuisten oikeissa töissä edes 5vuotta ennenkuin edes puhuu työelämästä.
JK.15vuotiaana töihin lähtenyt 70v .

Googlaappa Yle/MOT "Suomi on rikkaiden verovapaavyöhyke"!
Alla löytyy useampia esim. rikkaiden "veroista".
Suurin valtion verotulolähde on:
1.n.3 milj.palkansaajan progressiiviset verot
2.n.1 milj.Eläkeläisten progressiiviset verot
3.ALV 12%-24%

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama Vastaus kommenttiin #8

Kaikenlaiset pakotetun työn muodot on toden totta epätoivottavia. Olen tehnyt itsekin jokusen vuoden töitä. Nykypäivänä töitä ei riitä kaikille, ainakaan kokopäivätyön ja pitkän työuran merkeissä. Opiskelemisen, työntekemisen, perhe-elämä ja harrastamisen yhdistämisen tulee olla helppoa ja päätöksenteon tulee tunnistaa nykyiset uudenlaiset työntekemisen muodot. En ole vastuussa poliitikkojen päätöksistä, minulla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa niihin. Vihreissä on monia hyviä poliitikkoja ja kantoja, kuten useissa muissakin puolueissa.

Jukka Lampinen Vastaus kommenttiin #8

Kyse ei ole siitä kuka eniten maksaa, vaan siitä että jotkut ei pysty maksamaan mitään.
On aika jäjetöntä todeta, että koska me hyväosaiset maksamme eniten, niin silloin nekin jotka ei pysty maksamaan pysyy maksamaan.
Valitettavasti maksukyvytön, ei tule maksukyiseksi sillä että muut sitä on.

Veroja on kevennetty koko sen ajan, kuin Kokoomus ollut hallituksessa 20 vuoden ajan.
Käytänössä se tarkoittaa aina, että vastaava määrä rahaa pitää leikata tai ottaa velkaa.
Suomi on ottanut velkaa, kokoomus väittää että veronkevennys tuo lisää rahaa kassaan. Mutta eipä näytä tuovan, kokoomuksen talous politiikka ei ole koskaan toiminut.
Huu haa talouspolitiikka pitäisi hylätä ja siirtyä realitalouteen.
Palataan siihen verotasoon mikä oli ennen kokoomuksen kevennyksiä, maksetaan valtion menot ja sillä sipuli.

Talouden realiteetti on, että lisää rahaa ei synny sillä, että otetaan lainaa ja kulutetaan rahaa.
Koittakaa jo herrajumala sentään tajuta se.

Pekka Pylkkönen

2008 alkaneen laskun aikana pienituloisin desiili on kasvattanut reaalitulojaan 7,8%. Suurituloisin desiili on menettänyt reaalituloistaan 1,3%. Suurituloisin prosentti on menettänyt peräti 9,1% reaalituloistaan.

(Tulonjaon kokonaistilasto, Tilastokeskus)

Onko vihreää valehdella?

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Mistä ihmeestä tällaisia lukuja oikein löytyy? Minä en löytänyt tilastokeskuksen sivuilta mitään tuollaista tuubaa, mutta tiedän tasan tarkkaan, että Suomessa tuloerot ovat kasvaneet rajua vauhtia Ahon hallituksesta lähtien, eikä pienimpiä etuuksia ole korotettu edes indeksitarkistuksen vertaa. Samalla pienimmät palkat ovat junnanneet paikallaan ja ruuan ja asumisen hinta on noussut rajusti. Tämän tiedän omasta kokemuksesta, ja onpa siitä julkaistu virallisiakin tutkimuksia.

Tilastokeskuksen tuoreimman vuoden 2013 tilaston mukaan Suomessa oli 927 000 köyhyysrajalla olevaa ihmistä, ja Euroopassa 24,4% väestöstä. Seuraava tilasto aiheesta julkaistaan 21.12.2016. Suurituloisten puolesta en kehtaisi itkeä, nämä kun piilottavat veronkierrolla tulonsa, jolloin se näyttäytyy muka tulojen alenemisena. Kenties paremmankin väen piirissä levinnyt työttömyys saattaisi vaikuttaa, mutta valehtelusta en syyttäisi muita kuin Pylkkösenä esiintyvää hasbaran levittäjää. Tilasto toimii monen epätotuuden esiliinana, mutta noin tökeröä valehtelua harvoin näkee. Ajatella osaa jokainen, eikä silmiä ja korvia voi käskeä olemaan ummessa.

Jyrki Paldán

Tuoltahan ne löytyvät tulonjako- ja tulonjaon kokonaistilastoista:

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/

Blogissani on käyrät tulokehityksistä tulokymmenyksittäin:
http://jyrkipaldn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201577-...

Niistä ja noista taulukoista voi havaita että Pekka on ihan oikeassa. Jos valikoidaan lähtötilanne tarkasti ja katsellaan asioita sopivan suppeasti, päästään johtopäätökseen että pienituloisten asema on parantunut suhteessa suurituloisiin. Jos kuitenkin katsoo pidemmän aikavälin kehitystä, on selvää että havainto on lähes merkityksetön. Ja jos ottaa huomioon tulonsiirtojen kehityksen, on se suorastaan virheellinen. Pienituloisimman kymmenyksen tulonsiirrot kasvoivat vuodesta 2008 vajaan 10%, suurituloisimman yli 45%!

Puhumattakaan tietenkään siitä että pienituloisimman kymmenyksen tuloista 5%:n leikkaus voi tarkoittaa leipäjonoja, kun taas suurituloisimmalta kymmenykseltä voisi leikata 80% ja silti elintaso olisi vielä kelvollinen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Ansiosidonnaisiin etuuksiin on mahdollisuus myös suurituloisilla. Joskin työttömyyskorvauksessa laskeva käyrä on niin jyrkkä että sillä ei juuri korkeimpaan tulodesiiliin nousta. Eläkkeillä sinne päästään hiukan helpommin.

Minusta on ihan reilua että noususta eniten hyötyneet luopuvat myös isommin. Mutta yhtä lailla moraaliini kuuluu että kaikki jotka hyötyvät noususta, ovat myös maksamassa laskua.

5% leikkaus voi tarkoittaa pienituloiselle myös vaikka muutamaa kaljaa vähemmän kuussa. Tai paria tupakkiaskia. Ei aina välttämättä tarvitse tinkiä leivästä.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Pienituloisten elämä on vaikeutunut. Yhä useammaat pienituloiset joutuvat tinkimään aivan välttämättömistä menoista ja valitsemaan muun muassa lääkkeiden ja ruuan välillä, kuten ylempänä kommentissa mainittiin. Tämänlainen ei ole minun Suomeni. Heikommassa asemassa olevan asema pitää aina erityisesti turvata. En valehtele. Tutkin opinnoissani valehtelemista ja moraalia, joten väitän valehtelevani erittäin harvoin. Kaikkein suurituloisimmat pystyvät piiloittamaan omaisuuttaan kaiken maailman verokuorien ja vakuutusjärjestelyiden taakse, jotka eivät välttämättä ole näkyvissä tilastoissa. Pienituloisten elämän edellytykset pitää turvata, keskiluokan tulot ovat usein oikeutettuja, mutta valtavat tulot varsinkin taloudellisesti heikkoina aikoina ovat kyseenalaisia.

Olavi A Honka

Kuvaavaa lähtökohtaisesti on populistisesti hakea pelastusta tuloeroista, jotka Suomessa todella pienet.

Valtion ja kuntien verotulot oli 2010 76 Mrd€ ja 2015 92 Mrd€ eli tulot kyllä nousi aika huimasti, mutta "tappiolla" mennään yli 5 Mrd€. Eikö tämä kerro mistä on kyse?

Yliopistojen rahoitukselle kävi samoin, eikä nyt edes palata 2010 tasoon. Oliko asiat huonosti 2010?

Suomi Oy on lirissä, kustannukset karanneet käsistä ja ne on pakko laittaa kuriin eli leikata ylimitoitettuja kuluja.

Samalla maailma muuttuu eli niitä paljon puhuttuja säädöksiä yritystoiminnassa pitää purkaa jotta työpaikkoja tulee, josta verotulot kertyy.

PK yrityksissä on potentiaali, helpotetaan palkkaamista/irtisanomista yms ja annetaan yritysten toimia vapaammin. Ei siinä tarvita palkan alennuksia, vaan säädösten helpottamista.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Yritystoimintaa, varsinkin pienimuotoista sellaista, pitää tukea. Suuret tulonsiirrot muun muassa kansainvälisille suuryrityksille sekä muun ympäristöä tuhoaville yrityksille ovat erittäin kyseenalaisia. Säädösten helpottamista tarvitaan myös sosiaaliturvan, opintotuen ja eläkkeiden suhteen, aivan oikeutettujen tukien hakeminen on usein ylitsepääsemättömän vaikeaa. Kaikkea oikestolaista propagandaa, jota monet mediat syöttävät, ei pidä uskoa. Nykyään tarvitaan erittäin hyvää medialukutaitoa ja kriitistä ajattelua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Mielelläni siirtyisin vaikka nelipäiväiseen työviikkoon, jolloin ansiotasonikin putoaisi 20%. Tosin se taitaisi vain lisätä tuloeroja, kun ei tuo nykyinenkään palkka päätä huimaa.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Kuitenkin on niin että jokainen on oman onnensa seppä. Suomessa ei kansainvälisesti mitattuna kannata itkeä vielä mistään jättisuurista tulieroista. Kukaan normaali ihminen ei asu kuusen alla jne. Verottaa täällä kyllä osataan ja ne verotulotvei edes tunnu riittävän. Joten tule pois sieltä viherkommunistisesta utopiasta.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Jotenkin on huvittavaa, miten loukkaantuneita monet ihmiset ovat siitä, että heidän tulojansa verotetaan. Ei ole mitään syitä sille, että ihmiset ansaitsisivat kaiken mahdollisen tulon itsellensä ilman veroja. Ihmisten realistinen ansio on se, mitä verojen jälkeen jää käteen. Tämä "kommunistinen utopia" on suomalainen hyvinvointivaltio, jota ohjaavat pitkälti sosiaalidemokraattiset periaatteet. Huvittuneena ja ärsyyntyneenä seuraan usein, kun suomalaiset oikeistolibertalistit tahtoo pienentää liki koko valtio pois. Siinä ei ole mitään järkeä, ei se ole oikein eikä oikeudenmukaista. Tietyissä asioissa ihmiset voi olla oman onnensa sepppiä, mutta sitten on niin paljon asioita, joihin ei vaan voi vaikuttaa. Sellaisissa epäonnissa ja epäonnistumisissa tarvitaan valtiota, kun ihmisillä ei olekaan enää mahdollisuutta hallita koko elämiänsä.

Toimituksen poiminnat