Olympian kisojen perintö

Minulla olympialaisten seuraamiseen liittyy myönteisiä muistoja pienestä pitäen. Talvi – ja kesäolympialaiset ovat olleet pienen lapsen silmissä huikeaa aikaa, kun televisiosta on tullut kaikenlaisia mielenkiintoisia lajeja päivästä toiseen. Olympialaisten seuraaminen on edelleen mielenkiintoista, vaikka aikaa ei samalla tavalla olekaan enää niiden seuraamiseen. Talvi -ja kesälajit näyttäytyvät suomalaisin silmin yhtä mielenkiintoisilta.

Kisat edustavat huikeaa urheilullista ja kulttuurillista perinnettä antiikin Kreikan ajoista lähtien, vaikka ne ovatkin kokeneet radikaaleja muutoksia vuosisatojen kuluessa. Nykyisenkaltaisessa ilmapiirissä kisat ovat harvinaislaatuinen esimerkki siitä, millä tavalla muinaisia perinteitä ja kulttuurin kehtoja kunnioitetaan nykypäivänä, vaikka monet olisivat valmiita kauppaamaan muinaisten kulttuurien kehtoja taloudellisten realiteettien vuoksi. Arvostus muinaisia kulttuureja ja perinteitä kohtaan on rikki.

Kisojen konseptissa on kuitenkin asioita, jotka tökkivät ja vievät mahdollisuuta nauttia niistä täysin siemauksin. Kisojen järjestäminen köyhässä valtiossa näyttäytyy groteskina, vaikka niillä on, sekä myönteisiä, että kielteisiä vaikutuksia maiden olosuhteisiin. Kisa-areenojen rakentamiseen on käytetty valtavat määrät rahaa. Samaa rahaa, joka olisi voitu käyttää heikoimmassa asemassa olevien brasialaisten tukemiseen, jos tämä poliittisesti olisi maassa mahdollista. Urheilu nauttii erikoista ensisijaista asemaan moniin välttämättömän tärkeisiin inhimillisen elämän osa-alueisiin nähden.

Köyhät brasialiaiset ovat ryöstäneet mediakuvien mukaan turisteja, joka kirkkaassa päivänvalossa saadakseen rahaa henkiensä pitimiksi ja ravinnon hankkimiseksi. Mediassa on ollut myös esillä artikkeleita ja kuvia, joissa on ollut esillä hylättyjä menneisyyden olympia-areenoja. Minun mielestä kisoja tulisi järjestää maissa, joissa areenat eivät joudu välittömästi kisojen jälkeen hylätyiksi, vaan niille on käyttöä niin kauan, kun ne vain pystyssä pysyvät. Näin varmasti tapahtuu monien entisten olympialaisten urheiluareenoiden suhteen. Niiden tulisi olla mahdollisimman vapaassa ja avoimessa käytössä kaikille ihmisille, erityisesti heikossa asemassa oleville.

Kreikan menneisiin kesäolympialaisiia käytettiin tähtitieteellisiä summia rahaa. Kreikan nykyisen tilanteen valossa on aiheellista kysyä, onko olympialaisten järjestäminen 14 miljardin euron kustannuksin ollut järkevää? Olisiko kreikkalaisten ihmisten tilanne hieman parempi, jos kyseinen rahasumma olisi jaettu vuosittain heidän taloudelliseen tukemiseen? Ja millä tavalla voidaan varmistaa käytetyn rahan yleishyödyllinen jakautuminen kaikkien ihmisten hyväksi.

Toisaalta on kuitenkin perusteluta, että kisat on järjestetty menneisyyden kreikkalaisen urheilukulttuurin kehdossa perinteitä kunnioittaen. On myös tärkeää korostaa, mitä olympialajit nyt ja menneisyydessä edustavat. Muun muassa sodankäyntitaitojen kehittämistä urheilun merkeissä ilman välttämätöntä yhteyttä todelliseen sotimiseen. Ihmisillä on impulsseja taipumuksia joutua konflikteihin. Onneksi näitä taipumuksia voidaan kanavoida muun muassa urheiluun. Tarve käydä sotia toivottavasti vähenee entisestään tulevaisuudessa ja ihmisten löytävät rakentavia keinoja käyttää energioitansa.

Rauhanomainen ja toverillinen urheilullinen kanssakäyminen kansojen ja yksilöurheilijoiden välillä on kisojen ehdottomasti parhaita puolia. On myös tärkeää, että kansainvälisissä medioissa välittyy kuva siitä, minkälaisessa asemassa kansa Brasiliassa on ja syntyy konkreettisia esimerkkejä siitä, miten kisajärjestäjämaan ihmisten olosuhteita voidaan parantaa nyt ja tulevaisuudessa. Ihmisten ensisijaiset tarpeet tulee asettaa resurssien käytössä kärkisijalle. Näin ei ikävä kyllä tapahdu Brasiliassa, Suomessa tai muualla maailmassa.

Urheilu on erittäin korostetussa asemassa nykypäivän yhteiskunnissa. Liki kaikkea urheiluun liittyvää ilmiötä pidetään monien silmissä asioina, joiden rahallinen tukeminen on erittäin hyväksyttävää. Samalla urheilun rajailmiöitä, kuten tietokone -ja konsolipelaamista ei vielä katsota yhtä hyväksyvillä silmillä. Urheilu on hyödyllistä ja terveellistä. On kuitenkin aiheellista kysyä, onko ainakin osalle urheilun tukirahoja parempia ja hyödyllisempiä käyttökohteita? Eliitin ylikansallisen urheilukisailu koskettaa vain minimaalisen pientä osaa ihmisiä.

Toivottavasti tulevaisuuden olympiakisat koskettavat useammilla tavoitta kaikenlaisia ihmisiä. On myös tärkeää, että kisojen järjestämisellä tulee olemaan myönteisiä vaikutuksia järjestäjämaiden olosuhteisiin, kisojen aikana ja niiden jälkeen. Yhä useammille ihmisille tulee tulevaisuudessa taata mahdollisuus osallistua erinäisillä tavoilla kisoihin ja niiden järjestämiseen. Urheilulajien absoluuttinen eliitti ei itsestäänselvästi ansaitse kaikkia kisojen kärkipaikkoja ja tukirahoja. Paraolympialaiset ovat valtavan hieno esimerkki siitä, että monenlaisilla ihmisillä on mahdollisuus ottaa osaa olympialaisiin.

Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama/

MattiNikama
Vihreät Turku

Olen turkulainen tuleva kokemusasiantuntija ja valtiotieteen maisteri filosofian oppiaineesta. Minulle tärkeitä aiheita ovat oikeudenmukaisuus, mahdollisuuksien tasa-arvo ja ihmisten henkilökohtaisten vahvuuksien kehittäminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu