MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Olympian kisojen perintö

  • Olympian kisojen perintö
  • Olympian kisojen perintö
  • Olympian kisojen perintö

Minulla olympialaisten seuraamiseen liittyy myönteisiä muistoja pienestä pitäen. Talvi - ja kesäolympialaiset ovat olleet pienen lapsen silmissä huikeaa aikaa, kun televisiosta on tullut kaikenlaisia mielenkiintoisia lajeja päivästä toiseen. Olympialaisten seuraaminen on edelleen mielenkiintoista, vaikka aikaa ei samalla tavalla olekaan enää niiden seuraamiseen. Talvi -ja kesälajit näyttäytyvät suomalaisin silmin yhtä mielenkiintoisilta.

Kisat edustavat huikeaa urheilullista ja kulttuurillista perinnettä antiikin Kreikan ajoista lähtien, vaikka ne ovatkin kokeneet radikaaleja muutoksia vuosisatojen kuluessa. Nykyisenkaltaisessa ilmapiirissä kisat ovat harvinaislaatuinen esimerkki siitä, millä tavalla muinaisia perinteitä ja kulttuurin kehtoja kunnioitetaan nykypäivänä, vaikka monet olisivat valmiita kauppaamaan muinaisten kulttuurien kehtoja taloudellisten realiteettien vuoksi. Arvostus muinaisia kulttuureja ja perinteitä kohtaan on rikki.

Kisojen konseptissa on kuitenkin asioita, jotka tökkivät ja vievät mahdollisuuta nauttia niistä täysin siemauksin. Kisojen järjestäminen köyhässä valtiossa näyttäytyy groteskina, vaikka niillä on, sekä myönteisiä, että kielteisiä vaikutuksia maiden olosuhteisiin. Kisa-areenojen rakentamiseen on käytetty valtavat määrät rahaa. Samaa rahaa, joka olisi voitu käyttää heikoimmassa asemassa olevien brasialaisten tukemiseen, jos tämä poliittisesti olisi maassa mahdollista. Urheilu nauttii erikoista ensisijaista asemaan moniin välttämättömän tärkeisiin inhimillisen elämän osa-alueisiin nähden.

Köyhät brasialiaiset ovat ryöstäneet mediakuvien mukaan turisteja, joka kirkkaassa päivänvalossa saadakseen rahaa henkiensä pitimiksi ja ravinnon hankkimiseksi. Mediassa on ollut myös esillä artikkeleita ja kuvia, joissa on ollut esillä hylättyjä menneisyyden olympia-areenoja. Minun mielestä kisoja tulisi järjestää maissa, joissa areenat eivät joudu välittömästi kisojen jälkeen hylätyiksi, vaan niille on käyttöä niin kauan, kun ne vain pystyssä pysyvät. Näin varmasti tapahtuu monien entisten olympialaisten urheiluareenoiden suhteen. Niiden tulisi olla mahdollisimman vapaassa ja avoimessa käytössä kaikille ihmisille, erityisesti heikossa asemassa oleville.

Kreikan menneisiin kesäolympialaisiia käytettiin tähtitieteellisiä summia rahaa. Kreikan nykyisen tilanteen valossa on aiheellista kysyä, onko olympialaisten järjestäminen 14 miljardin euron kustannuksin ollut järkevää? Olisiko kreikkalaisten ihmisten tilanne hieman parempi, jos kyseinen rahasumma olisi jaettu vuosittain heidän taloudelliseen tukemiseen? Ja millä tavalla voidaan varmistaa käytetyn rahan yleishyödyllinen jakautuminen kaikkien ihmisten hyväksi.

Toisaalta on kuitenkin perusteluta, että kisat on järjestetty menneisyyden kreikkalaisen urheilukulttuurin kehdossa perinteitä kunnioittaen. On myös tärkeää korostaa, mitä olympialajit nyt ja menneisyydessä edustavat. Muun muassa sodankäyntitaitojen kehittämistä urheilun merkeissä ilman välttämätöntä yhteyttä todelliseen sotimiseen. Ihmisillä on impulsseja taipumuksia joutua konflikteihin. Onneksi näitä taipumuksia voidaan kanavoida muun muassa urheiluun. Tarve käydä sotia toivottavasti vähenee entisestään tulevaisuudessa ja ihmisten löytävät rakentavia keinoja käyttää energioitansa.

Rauhanomainen ja toverillinen urheilullinen kanssakäyminen kansojen ja yksilöurheilijoiden välillä on kisojen ehdottomasti parhaita puolia. On myös tärkeää, että kansainvälisissä medioissa välittyy kuva siitä, minkälaisessa asemassa kansa Brasiliassa on ja syntyy konkreettisia esimerkkejä siitä, miten kisajärjestäjämaan ihmisten olosuhteita voidaan parantaa nyt ja tulevaisuudessa. Ihmisten ensisijaiset tarpeet tulee asettaa resurssien käytössä kärkisijalle. Näin ei ikävä kyllä tapahdu Brasiliassa, Suomessa tai muualla maailmassa.

Urheilu on erittäin korostetussa asemassa nykypäivän yhteiskunnissa. Liki kaikkea urheiluun liittyvää ilmiötä pidetään monien silmissä asioina, joiden rahallinen tukeminen on erittäin hyväksyttävää. Samalla urheilun rajailmiöitä, kuten tietokone -ja konsolipelaamista ei vielä katsota yhtä hyväksyvillä silmillä. Urheilu on hyödyllistä ja terveellistä. On kuitenkin aiheellista kysyä, onko ainakin osalle urheilun tukirahoja parempia ja hyödyllisempiä käyttökohteita? Eliitin ylikansallisen urheilukisailu koskettaa vain minimaalisen pientä osaa ihmisiä.

Toivottavasti tulevaisuuden olympiakisat koskettavat useammilla tavoitta kaikenlaisia ihmisiä. On myös tärkeää, että kisojen järjestämisellä tulee olemaan myönteisiä vaikutuksia järjestäjämaiden olosuhteisiin, kisojen aikana ja niiden jälkeen. Yhä useammille ihmisille tulee tulevaisuudessa taata mahdollisuus osallistua erinäisillä tavoilla kisoihin ja niiden järjestämiseen. Urheilulajien absoluuttinen eliitti ei itsestäänselvästi ansaitse kaikkia kisojen kärkipaikkoja ja tukirahoja. Paraolympialaiset ovat valtavan hieno esimerkki siitä, että monenlaisilla ihmisillä on mahdollisuus ottaa osaa olympialaisiin.

Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Lapsena kävin kisoissa. Matkustimme Korkeavuorenkadulta kauaksi maalle Käpylän velodromille ratapyöräilyä katsomaan. Vuosia ihmettelin miten pyörällä niin nopeasti ajetaan.
Tänään ihmettelen, miten kestää neljä vuotta saada doupinkitulokset.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Doping onkin ilmiönä sellainen, josta olisi myös voinut kirjoittaa. Ei tullut mieleen. Se on jotenkin karua, ettei dopingia saada karsittua pois urheilusta. Varmasti vielä huomattavasti laajempaa edelleenkin tuo dopingin käyttö, kuin julkisuudessa raportoidaan urheilijoista, jotka ovat jääneet aineiden käytöstä kiinni. Epäilykset usein herää, kun urheilijoiden kropat tai naamat on yllättäin muuttuneet erittäin lihaksikkaiksi ja piirteet on kokonaan erilaiset kuin ennen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Valtioliput pois O-kisoista. Kilpa olkoon yksilöiden välillä. Kyllä me suomalaiset omamme tunnemme ja vähän muitakin, mutta se kansallisuuden julistus poitettakoon. Nythän tietyt valtiot ostavat urheilijoita lippunsa koristeeksi. Eihän sen pitänyt näin mennä.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Yksilöitähän ihmiset identiteetiltänsä pohjimmiltaan ovat. On siinäkin kuitenkin puolensa, että valtiot voivat rauhanomaisesti kokoontua kisailemaan toisiansa vastaan. Ehkä kuitenkin olisi vielä parempaa olla omana itsenänsä mukana sen sijaan, että jonkin valtion edustajana. Ja monien taitotasojen tai ansioiden ihmisten olisi hyvä päästä osaksi kilpailuja.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Valtiot pitää tyystin karsinoida ulos urheilusta. On aikojen saatossa koettu miten valtiot hyödyntävät vaikkapa Olympialaisia omia poliittisia tavoitteita ajaakseen.

Liikunta on se pala, missä valtio saa olla mukana kansalaistoimintaa tukemassa.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Olympiat. Ei voisi kiinnostaa yhtään.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Aika vähän kiinnostaa meikäläistäkin.

Massat pitäisi saada liikkeelle, ylikiloiset kuntoilemaan

Toistan taas vanhaa juttua: kiinalaiset tulivat ensi kertaa katselemaan 10 000 metrin kilpajuoksua. Tokaisivat siihen että Kiinassa on tuhansia vuosia tiedetty, että toinen juoksee kovempaa kuin toinen.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Vaikka urheilun arvostus ja rahalliset valtiolliset panostukset tuntuvat välillä ylisuurilta, on kyllä hienoa, että kansanterveyttä arvostetaan. Parempi olisi tietysti, ettei ammattiurheilu olisi vain eliitin juhlaa. Ja on tosiaan varmasti parempiakin paikkoja sijoittaa aikaa, energiaa ja rahaa, kuin pienen pienen ammattiurheilueliitin kilpailemisen edistämiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vihervasemmistolle ja EU:lle yhtä kärsimystä, nationalistit hurraamassa itsenäisten kansojen paremmistolle.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Onhan mahdollista, että kisasarjaan tulee aukkoja. Varsinkin talvikisat alkavat olla todellisissa vaikeuksissa. Diktatuurimnaatkaan eivät jaksa pitää kisoja toistuvasti ja mainostulot ovat paljon pienemmät.

Jos maailmantalous sakkaa pahasti, seuraavat Tokion kesäolympialaisetkin voisivat olla tynkäkisat.

Kauan sitten on ehdotettu, että kisat järjestettäisiin aina samassa paikassa. Paikan olisi hyvä olla sellainen "ei missään" kuten Kreikka. Olympialaiset voisivat olla Kreikan pääasiallinen tulonlähde, budjettikin tehtäisiin aina olympiadiksi kerrallaan. Talviolympialaiset voisivat olla aina Sveitsissä. Olisi lunta 2050 -luvulle asti.

Toimituksen poiminnat