MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Opiskelemista ja opiskelijan asumista tuetaan aivan riittämättömästi

Opiskelijan asema on tämän päivän Suomessa melko kurja verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ihmisryhmään. Opintotuki on riittämätön tukemaan opiskelijan elämistä, asumista ja opiskelemista. Usein julkisessa keskustelussa unohdetaan, että opiskeleminen on rankkaa työntekemistä, josta on ansaittua saada asianmukainen korvaus. Opiskelijoita kiristetään, syytetään ja patistetaan valmistumaan mahdollisimman nopeasti, eikä anneta hyviä mahdollisuuksia uudelleen kouluttautumiseen, joka on kertakaikkiaan väärä suunta nykyisenkaltaisessa murroksessa elävässä yhteiskunnassa sekä taloudellisessa tilanteessa.

Aloita opiskelijan asumisesta. Opintotukeen kuuluva opiskelijan asumislisä on surkuhupaisan pieni verrattuna siihen, mitä asuminen todella maksaa. On totta, että opiskelijoille on tarjolla monissa paikoissa halpoja opiskelija-asuntoja. Näiden hinta vaikuttaa myös karkaavan yhä lähemmäksi yksityisten asuntomarkkinoiden vuokratasoa. Olisi toivottavaa, että opiskelija voisi tulla taloudellisesti toimeen opintotuella. Vielä muutamia vuosia sitten tämä ehkä on ollutkin mahdollista, mutta nykyään vuokrat ovat nousseet suhteessa opintotukeen niin paljon, että opintojen ohessa on pakko työskennellä, nostaa opintolainaa tai saada vanhemmiltansa rahaa opiskelemisen tueksi.

Ainakin opiskelija-asuntosäätiöiden vuokrien hinnat on tarpeellista sitoa indeksiin, jotteivat kulut jatkuvasti kasva suuremmiksi. Tilanne on erityisen heikko, kun opintotuesta on päätetty tehdä leikkauksia. Pian on aivan mahdotonta tulla toimeen opintotuella. Poliitikot valittavat, kuinka sosiaaliset tuet vievät leijonanosan valtion budjetista. Tässä kohden tahdon sanoa poliitikoille, että suurempia kuluja on edelleen tulossa, kun ihmiset oppivat tuntemaan paremmin oikeutensa sosiaalisiin tukiiin. Elämisen ja asumisen hintaa pitää saada pienennettyä.

On erittäin harmillista, etteivät opiskelijat voi nostaa tukea omistusasuntojen maksamista varten. Kyseessä on erittäni merkittävä asia. Jos arvioidaan, että sekä vuokra -että omistusasuminen maksavat opiskelijalle noin 500 euroa kuukaudessa, suhteessa opiskelijan kuukauden kokonaistuloihin nähden, jotka saattavat olla vaikkapa 800 euroa kuukaudessa, on aivan valtava ero sillä, kasvattaako noin 60-70 prosenttia oman asunnon omistusosaa vai menevätkö rahat suoraan vuokranantajien taskuihin. On perin juurin ikävää, että sosiaalitukijärjestelmästä on luotu sellainen, että leijonanosa näistä tuloista koituu todennäköisesti jo lähtökohtaisesti vahvassa asemassa olevien vuokranantajien hyödyksi.

Jos jotakin plussaa opiskelijoiden elämän suhteen etsii, niin ruuan hinta on tullut alas, joka on erittäin myönteinen kehitys opiskelijoiden välttämättömien elämää turvaavien tarpeiden täyttämiseksi. On myös erittäin hienoa ja kiitettävää, että kela tukee opiskelijoiden ruokailuja opiskelijaruokaloissa, vaikka näidenkin hinta on pikkuhiljaa kiivennyt ylöspäin. Yleisesti opiskelemisen tukemiseen käytetyt rahat tulevat kääntymään kansantaloudelliseksi hyödyksi. Ihmettelen valtavasti, miksi opiskeljoiden asemaa kiristetään jatkuvasti?

Nykyinen ilmapiiri opiskelijoiden suhteen vaikuttaa olevan sellainen, että meitä pidetään jollakin tavalla taakkoina. Positiivisessa mielessä tahdotaan tunnistaa vain alat, jotka tuottavat välitöntä ja näkyvää taloudellista hyötyä. Talouden ja rahan käsitteistö on vallannut liki kaiken julkisen keskustelun. Rahasta on tullut itseisarvo, jonka mukaan opiskelijoiden elämän edellytykset määräytyvät. Meitä ajetaan yhä lohduttomampaan ja lohduttomampaan niukkuuteen, jossa toimeentulosta joutuu todella taistelamaan. Ei tämä ole inhimillistä elämää. Jonkinlainen perustulo pitäisi olla turvattu, joka tapauksessa, ilman minkäänlaisia edellytyksiä tai vaatimuksia.

Opiskelemisesta pitää tehdä helpoa ja tavoitettavaa, jotta kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus tavoitella unelmiansa riippumatta elämiensä lähtökohdista riippumatta. Heikommassa asemassa olevat opiskelijat ovat tällä hetkellä uhattuina. Opiskelemisesta pyritään tekemään poliitikkojen toimesta harrastusta, johon vain rikkailla on varaa. On ilmiselvää, että kaikkein paras, oikeudenmukaisin ja tasa-arvoisin koulutusjärjestelmä on mahdollisimman paljon julkisesti rahoitettu. Monissa maissa, joissa ihmisten pitää maksaa valtavia lukukausimaksuja, kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla ihmisillä ei vaikuta olevan mitään asiaa opintojen pariin.

Toivon mukaan tulevaisuuden mahdollinen demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama hallitus tulee palauttamaan järjen koulutuspolitiikkaan ja ymmärtää sosiaalisesti oikeudenmukaisen koulutusjärjestelmän arvon koko yhteiskunnan kannalta monilla erilaisilla mittareilla mitattuna. On ensiarvoisen tärkeää, ettei suomalaista maailmankuulua innovaatiota, julkisesti rahoitettua opintopolkua esikoulusta tohtorin väitöskirjaan saakka tulla enää romuttamaan. Koulutuksen tavoitettavuuden tulisi olla itseisarvoisen tärkeää. Lisä- ja uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksia ei tule heikentää.

Monien vuosien pääsykoerumbista tulee luopua ja päästää ihmiset opiskelemaan aloja, jotka ovat heidän mielenkiinnon kohteitansa. Opintojärjestelmän suhteen on vielä paljon kehittämistä. Nykyinen politiikka on kuitenkin kehittämisen irvikuva. Se on todellisuudessa heikentämistä, jossa liikutaan suuntaan, jossa sosiaaliset ja taloudelliset lähtökohdat määrittävät sen, kuka voi todellisuudessa opiskella. Lahjakkuus ja sisäinen palo tiettyjä oppialoja kohtaan ei enää määritä sitä, voitko ryhtyä tavoittelemaan unelmiasi unelmiesi oppialalla.

Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Opintotuen asumislisä poistuu ja opiskelijat siirtyvät yleiselle asumistuelle. Tämä on valtava lisäys suurimman osan tukiin. Esimerkiksi 500€ vuokralla jota tyypillisesti opiskelija yliopistokaupungeissa maksaa on tarkoittanut noin 200€ asumislisää. Jatkossa yleistä asumistukea voi saada 400€ kuukaudessa. Opintotuen leikkaukset kalpenevat tämän rinnalla. Lisäksi suhde työntekoon helpottuu kun asumislisää ei tarvitse palauttaa opintotuen logiikan mukaisesti - eli että infinitesimaalinen tulojen lisäys on tarkoittanut aina yhden kuukauden kaikkien tukien palauttamista.

Sinänsä on hölmöä että opintolainaa vältellään, sen ehdot ovat käsittämättömän hyvät. Mutta oli hölmöä tai ei, jos opintososiaaliset etuudet johtavat siihen että pienituloiset eivät opiskele niin paljon kuin pää antaisi myöten, siitä syntyy hyvinvointitappiota koko maalle. Kuitenkin tukien kanssa olisi oltava hyvin varovainen; opiskelijat ovat melko herkkiä kannustinloukuille. Samoin logiikka jossa korvamerkitsemätöntä rahaa siirretään asumisen tukiin on omiaan nostamaan vuokratasoa kaikilla.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Kiitos hyvästä kommentista! Käsittääkseni kuitenkin yleinen asumistuki ei oli kuin vähän päälle 300 euroa maksimissaan. Voin olla väärässä. Sekin tietysti olis parannu. Olisi hienoa, jos todella voisi tulla toimeen opintotuella ja yleisellä asumistuella tulevaisuudessa. Olis myös hyvä kehitys, jos käytettävissä olevan opintolainan osuus olisi pienempi ja tämän päälle olisi opiskelijoilla mahdollisuus nostaa tarveharkintaisesti muun muassa toimeentulotukea. Kannustinloukut voitaisiin tietysti kertakaikkiaan poistaa ottamalla käyttöön yleinen perustulo.

Pekka Pylkkönen

Itse lähtisin miettimään opiskelijan tukia sitä kautta että maksettaisiin esimerkiksi nykyisenkaltainen pohjaosaa ja lisäksi 'opintopalkkaa' suoritetuista tutkintoon kuuluvasta kurssista. Se mahdollistaisi erilaisia opintopolkuja ja lisäisi kannustimia. Toinen voisi opiskella täysipäiväisesti ja toinen osa-aikaisesti töitä tehden. Ihan miten kukakin haluaa.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama Vastaus kommenttiin #3

Totta. Pointtina, että opiskelemisen tukemisesta, erinäisistä opintopoluista, uudellen kouluttautumisesta ja lisäpätevyyden hankkimisesta voisi tehdä nykyistä järkevämpää ja helpompaa. Nykyinen tukijärjestelmä ei vastaa nykypäivän tarpeisiin. Muun muassa perheellinen tai osa-aikainen opiskeleminen on vaikeaa. Sairaana ja osa-aikaisena opiskelijana opiskeleminen on haastavaa. Tätä tosin on jonkin verran helpotettu. Sitten, kun joudutaan nostamaan vaihtelevia tukimuotoja byrokraattinen tukijärjestelmä on aivan liian hidas ja päätökset laahaavaat perässä vaihteleviin tarpeisin ja tilanteisin nähden.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

”Opiskelemisesta pitää tehdä helppoa ja tavoitettavaa, jotta kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus tavoitella unelmiansa”
” Meitä pidetään jollakin tavalla taakkoina. Positiivisessa mielessä tahdotaan tunnistaa vain alat, jotka tuottavat … taloudellista hyötyä. …Ei tämä ole inhimillistä elämää. Jonkinlainen perustulo pitäisi olla turvattu … ilman minkäänlaisia edellytyksiä tai vaatimuksia”.
”Monien vuosien pääsykoerumbista tulee luopua ja päästää ihmiset opiskelemaan aloja, jotka ovat heidän mielenkiinnon kohteitansa”.
”Opintotuki on riittämätön tukemaan opiskelijan elämistä, asumista ja opiskelemista. … Olisi toivottavaa, että opiskelija voisi tulla taloudellisesti toimeen opintotuella”
” On erittäin harmillista, etteivät opiskelijat voi nostaa tukea omistusasuntojen maksamista varten”.
”Poliitikot valittavat, kuinka sosiaaliset tuet vievät leijonanosan valtion budjetista. Tässä kohden tahdon sanoa poliitikoille, että suurempia kuluja on edelleen tulossa, kun ihmiset oppivat tuntemaan paremmin oikeutensa sosiaalisiin tukiiin”.

Eipä tuo enää kommentointia taida kaivata.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Kiitos! Olen suorastaan yllättänyt myönteisestä palautteesta, koska erittäin usein erinäiset avaukset herättävät pääsääntöisesti negatiivista kritiikkia ja vähättelyä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hyvä kirjoitus! Koulutus on kuitenkin Suomen kivijalka ja menestyksen perusta myös tulevaisuudessa. Sitä ei pidä murentaa heppoisin perustein.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Kiitos! Yhä useampien päättäjien, kuten nykyisten hallituspuolueiden poliitikkojen pitäisi hahmottaa, että koulutukseen kannattaa sijoittaa resursseja. Kehittää ja kehittyä pitää tietysti aina. Hallituksella ei vain tunnu olevan juurikaan mitään järkeviä keinoja koulutusjärjestelmän kehittämisen suhteen. Ollaan edelleen jämähdetty muinaiseen eturyhmäajatteluun ja oman viiteryhmä etujen edistämiseen sen sijaan, että tehtäisiin politiikkaa ja panostuksia kokonaisvastuullisesti siten, että yhteiskunta hyötyy kokonaisuudessaan, kuten toimivan ja ajan tarpeisiin vastaavan koulutusjärjestelmän kehittämise suhteen.

Pekka Iiskonmaki

Kuulun vielä siihen sukupolveen, että apuja tuli vain pankkilainan muodossa. Tosin sen valtio takasi, kun opinnot edistyivät sallitussa aikataulussa.

Nykyisten opiskelioiden elämästä en osannut edes uneksia.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Minun mielestä on erittäin asiallista nähdä kouluttautuminen työntekemiseksi muiden työskentelemisen muotojen ohella. Ainakin sitä haluaville olisi minun mielestä suotava mahdollisuus tulla toimeen ja opiskella täysipäiväisesti ilman työskentelemistä samaan aikaan tai lainan nostamista. Nykyisellään yhteiskunta kokonaisuudessaan ja koulutusjärjestelmä on aivan erilainen kuin vuosikymmeniä sitten. On erikoista sysätä lainataakkaa opiskelemisesta henkilöille, jotka tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa olevaan kansalaisia, jotka tuottavat taloudellista, sosiaalista ja inhimillistä hyötyä yhteiskunnalle. Ja mitä muutakaan opiskelijat tekisivät kuin opiskelisivat, koska työelämä vetää sen verran työntekijöitä kuin se vetää, eikä mitään suuria loikkauksia, varsinkaan nykyisen työelämäpolitiikan vuoksi, työpaikkojen määrän suhteen ole näkyvissä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kouluttautuminen ei kyllä ole työn tekemistä vaikka siinä joutuu työtä tekemäänkin. Se on kouluttautujan investointi itseensä ja omaan tulevaisuuteensa.

Pekka Iiskonmaki

#10
Miksi muiden pitää maksaa esim. sinun opiskelusi? Se on jokaisen henkilökohtainen asia.

Minä maksoin aikoinaan opintolainani ja sen jälkeen miljoonia yhteiskunnalle. Kukaan ei pakota opiskelemaan. Akateemisia on jo riittävästi työttömänä.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama Vastaus kommenttiin #14

Kyllä akateemisten työllistyminen on melko hyvällä tasolla, vaikka se on nykyisinä aikoina heikentynyt. Ihan yhtälailla kouluttamattomia on työttöminä. Erityisesti heikkoina talouden aikoina tulee panostaa koulutukseen, joka tulee olemaan kaikille hyödyksi. Kyllä minä opintoni tulen takaisin maksamaan, jos jotankin mielekästä työtä tulen tekemään tässä yhteiskunnassa. Kouluttaudun sekä itseäni varten, että yhteiskunnan vaatimusten vuoksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- " Usein julkisessa keskustelussa unohdetaan, että opiskeleminen on rankkaa työntekemistä, josta on ansaittua saada asianmukainen korvaus."

Tuollaisia lukiessa tulee mieleen leikkimielinen toive koulutuspolitiikan paluusta pieneksi hetkeksi aikaan, jolloin kaikki koulut ala-asteesta lähtien olivat maksullisia. On toki myös kansantaloudellisesti järkevää kouluttaa koko väestöä, mutta olisi myös syytä muistaa, että mahdollisuus opiskeluun on etuoikeus.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Mahdollisuus opiskeluun monissa paikoissa ympäri maailmaa on etuoikeus, vaikka asian ei niin pitäisi olla. Suomalaisessa yhteiskunnassa kouluttautuminen on itseisarvo, jonka asema ei tulee murentaa. Olisi irvokasta, että tietyistä sosiaalisista lähtökohdista tuleva lapset ja nuoret eivät voisi saada minkäänlaista koulutusta, jos heillä ei olisi varaa itse kustantaa tätä. Se olisi paluu menneisyyteen ja huonompiin aikoihin.

Pekka Iiskonmaki

#11
Niissä entisissä ajoissa ei ole pelkästään moittimista. Yliopistoon harva tuli oleilemaan.

Pitää hankkia itselleen sellainen koulutus, että pystyy elättämään itsensä ja perheensä, vaikka valtaosa tuloista menee muille kuin työn suorittajalle.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Se mikä tässä yhteiskunnassa on minun mielestä vialla on muun muassa opiskelijoiden, työttömien, sairaiden tai tiettyjä töitä tekevien moralisoiminen ja kritisoiminen. Pitäisi luoda yhteiskunta, jossa kukin voi olla juuri sillä tavalla kuin tahtoo, omista lähtökohdistansa käsin ilman, että heitä mistään syistä moralisoidaan. Se olisi kaikinpuolin kannattavaa. Muun muassa perustulo käyttöön tai jollakin muulla tavalla kaikenlaisen tekemisen, työskentelemisen, harrastamisen, perhe-elämän viettämisen tai opiskelemisen kannattavaksi tekeminen.

Pekka Pylkkönen

Ei sitä noin voin ajatella. Aikuisen ihmisen pitää ymmärtää antaa jos haluaa saada. Perustulo voi olla työkalu yhteiskunnan rakentamisessa, ei mikään osallistumisesta vapautumisen keino.

Ajattelutapasi käytännössä orjuuttaa ihmisiä palvelemaan sinua.

Pitäisi luoda yhteiskunta jossa kukin saa pitkässä juoksussa mahdollisimman tarkasti ansionsa mukaan. Se on ihan määritelmällisesti oikeudenmukaista.

Pekka Iiskonmaki

#17
Jokainen tukiainen on pois toisten palkasta.

Suomessa korpea riittää ja sinne voi muuttaa luontaistalouteen ja ei riippuvainen yhteiskunnasta.

Pekka Pylkkönen

Noinhan se on. Kun rahaa saa luukulta, siinä jää monelta tajuamatta että naapuri on joutunut sen rahan eteen raatamaan. Eikä varmasti viitsitä edes kiittää.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Olen sitä mieltä, että paras ja oikeudenmukaisin tapa järjestää sosiaaliset tuet olisi juuri se, että ketä tahansa saa käyttää elämänsä juuri siten kuin haluaa. Ei se ole mitenkään yksiselitteisellä tavalla keneltäkään työtätekevältä pois. Kaiken kaikkiaan se voi kääntyä positiiviseksi tuloksi. Työn tekeminen on aivan tarpeettomasti nostettu jalustalle, joka tuntuu määrittävän aivan liiallisesti ihmisten arvoa. Siitä pitäisi päästä eroon.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #22

''Työn tekeminen on aivan tarpeettomasti nostettu jalustalle, joka tuntuu määrittävän aivan liiallisesti ihmisten arvoa. Siitä pitäisi päästä eroon.''

Kerro nyt miten se temppu tehdään?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Ei ihmisarvoa määritellä työnteon perusteella vaan ansaittu rahamäärä. Toki saa käyttää elämänsä miten haluaa, mutta sitten on syytä varata osa elämästään myös sen elantonsa järjestämiseen.

Tuohon henkilökohtaiseen vapauteesi varmasti kuuluu myös vapaus olla elättämättä muita jos ei halua?

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama Vastaus kommenttiin #24

Henkilökohtaiseen vapauteen kuuluu yhteiskunta, jossa vallitsee mahdollisuuksien tasa-arvo. Vahvat eivät sorsi heikkoja. Sen on myös yhteiskunta, jossa ihmisillä on mahdollisuus tehdä töitä sen verran, kuin halauavat, sen sijaan, että ylhäältä päin diktatoidaan, että töitä pitää painaa kahdeksan tuntia päivässä viisi päivää viikossa. Opiskeleminen, perhe-elämä sekä vapaa-aika on helppoa yhdistää toistensa kanssa. Ihmiset nauttivat perustulosta, joka vapauttaa heidän todellisen potentiaalin. Tuloerot pysyvät yleisesti pieninä sen sijaan, että luodaan halpatyövoimaluokkaa ja palkitaan johtajia käsittämättömillä bonuksilla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #25

#25
Perusta uusi ''Sointula'' ja eläkää siellä noilla säännöillä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sointula

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Jos arvioidaan, että sekä vuokra -että omistusasuminen maksavat opiskelijalle noin 500 euroa kuukaudessa"

Melkoisen solukämpän saa tuolla rahalla.

"Yleisesti opiskelemisen tukemiseen käytetyt rahat tulevat kääntymään kansantaloudelliseksi hyödyksi."

Mitkä sitten ovat yleisestä eroavat poikkeustapaukset, jotka kääntyvät kansantaloudelliseksi tappioksi?

"Nykyinen ilmapiiri opiskelijoiden suhteen vaikuttaa olevan sellainen, että meitä pidetään jollakin tavalla taakkoina."

Itse ainakin pidän teitä valittajina, joille mikään ei riitä. Kuinka moni opiskelija/järjestö on joskus ollut kiitollinen minkäänlaisesta opintotuesta?

Nm. 50 eurolla viikko AMK:ssa.

Toimituksen poiminnat