MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Voiko poliittisen blogin kirjoittamisella vaikuttaa yhteiskuntaan?

Tahdon vaikuttaa maailmaan. Olen kiinnostunut politiikasta. Mieleeni nousee usein kysymys, voiko poliittisen blogin kirjoittamisella todella vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan? Internet, some ja poliittisen blogin kirjoittaminen ovat kanavia, joiden avulla periaatteessa kuka tahansa voi osallistua yhteiskunnallisesti merkittävään keskusteluun. Vaikuttaminen kirjoittamisen avulla tuntuu edelleen vaativan paljon työtä ja pitkäjänteisyyttä. Ennen sosiaalista mediaa ja internetin kirjoitusalustoja tilanne on ollut tosin vielä huomattavasti haastavampi.

Nykymaailma on tasapuolisempi ja oikeudenmukaisempi verrattuna menneisyyteen. Ennen politiikassa ovat voineet menestyä ne, jotka ovat elämänsä aikana haalineet statusta ja, joilla on tarvittavia resursseja tulla näkyville. Uusien tulokkaiden vaikutusmahdollisuudet ovat olleet erittäin rajatut. Tätä ne ovat edelleen, mutta tilanne ei ole aivan toivoton. Varmasti usealla blogin kirjoittajalla liikkeelle panevana voimana on se, että he pystyisivät todella vaikuttamaan itsellensä tarkeisiin asioihin. Pitkäjänteisyys ja periksiantamattomuus ovat homman jujuja.

Poliittisen blogin kirjoittaminen ja tekstin tuottaminen yleisemmin ovat oivia kanavia löytää ja kiteyttää omia ydinsanomia. Elämässänsä ei riitä aikaa ja mahdollisuuksia keskittyä valtavan monen asian edistämiseen, joten on tarpeen löytää omat ydinsanomat, itsellensä erityisen arvokkaat asiat ja tavoitteet, joiden suhteen todella tahtoisi tehdä muutosta. Kaikista politiikan harrastajista ei voi tulla kansanedustajia. On tarpeen löytää ja tiedostaa kanavia ja mahdollisuuksia, joiden suhteen voi olla tyytyväinen ja ajatella, että tämä on juuri minulle sopiva tapa tuoda ajatuksiani, ideoitani ja tavoitteitani esille.

Kilpailu poliittisessa maailmassa on turhautumista aiheuttava tekijä. Se on raakaa. Ihmisillä ei ole tasapuolisia vaikutusmahdollisuuksia. Yhteiskunnallinen status on jotakin, jonka menettämistä ihmiset pelkäävät suunnattomasti ja ovat valmiita tekemään kaikkensa, jottein heiltä vietäisi heidän sosiaalista arvostusta ja asemaa pois. Jotta poliitttinen prosessi toimisi tasapuolisesti, oikein ja tuoden mahdollisimman monet mielipiteet ja erinäisille eturyhmille tärkeät asiat esille, olisi tarpeellista antaa vaikutusmahdollisuuksia mahdollisimman monille henkilöille.

Tulevat kunnallisvaalit ovat monille ensimmäinen ponnahdusalusta poliittiselle uralle. Mietinkin, mitkä ovat hyveitä ja ominaisuuksia, joiden avulla politiikassa voi päästä ponnahtamaan eteenpäin? Tärkeä tekijä ovat portinvartijat, jotka lähtökohtaisesti mahdollistavat, ketkä voivat ylipäänsä päästä ehdokkaiksi. Riittääkö innostus ja intohimon palo politiikan tekemistä kohtaan siihen, että voi päästä mukaan vaikuttamaan? Jos ei, niin mitkä ovat niitä tekijöitä, joita vaaditaan, jotka lisäävät henkilön todennäköisyyttä menestyä, tulla esille ja vaikuttaa yhteiskunnalliseen ympäristöön?

Kuinka paljon mahdollisia tärkeitä ääniä ja eturyhmien asioita jää kuulematta, koska kulttuurillinen ja sosiaalinen arvomaailma ovat sellaisia, ettei näitä ole totuttu kuulemaan? Kuinka monien ihmisten olisi tärkeää taistella sen puolesta, että heidän ajatuksensa ja tavoitteensa tulevat kuulluiksi? Ikävä kyllä, monet lannistuvat ja alistuvat sen sijaan, että tekisivät entistä enemmän työtä tullakseen kuulluiksi. Hiljaisten äänten kuuleminen ei ole kaikille vallanpitäjille mieluista.

Olivatpa erinäiset ryhmät näennäisesti miten tasa-arvoisia tahansa, niissä ovat muuratuneet ja vakituneet valtarakenteet sekä sosiaaliset ja kulttuurilliset arvostukset, joiden muuttaminen saattaa olla turhauttava, mutta onnistumisen jälkeen erittäin palkitsevat prosessi. Kehotankin kaikkia, jotka haluavat vaikuttaa ja tehdä todellista muutosta olemaan erittäin kärsivällisiä ja pitkäjänteisiä. Vaikka tilanteet ja hetket tuntuisivat toivottomilta, kärsivällisen työntekeminen tullaan jossakin vaiheessa palkitsemaan. Ikinä ei pidä luovuttaa tai antaa periksi. 

Blogien kirjoittajat, uskokaa itseenne! Voitte vielä muuttaa maailmaa.

Matti Nikama / https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Voiko poliittisen blogin kirjoittamisella vaikuttaa yhteiskuntaan?''

Se riippuu täysin kirjoittajasta.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ja mitä kirjoittaa. Oikeilla aineksilla voi saada aikaan mielenkiintoisia asioita.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Osaisipa ennustaa, mitkä ovat niitä aiheita, jotka herättävät mielenkiintoa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jussi Halla-aho tuskin olisi nykyisessä asemassaan ilman Scripta -blogiaan.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Totta. Jotain mallia siitäkin otettavana myös, vaikka en ole liki mistään samaa mieltä.

Toimituksen poiminnat