MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Turku, Vihreät ja kunnallisvaalit 2017

Turun Vihreiden ehdokasvalinta on käynyt kuumana jo usean kuukauden ajan. Olen ollut itse potentiaalisena ehdokkaana muiden mukana valintaprosessin alusta saakka, jolloin minut kutsuttiin ehdokasvalintatyöryhmän haastatteluun. Tuolloin koin haastattelun sujuvan hyvin. Kerroin lukuisista itselleni tärkeistä kunnallispoliittisista teemoista. Palautteeni oli, että minun pitäisi vielä rajata teemojeni joukosta muutamia minulle kaikkein tärkeimpiä.

 

Oltuani jo aiemmin piirin esivaalissa ehdokkaana eduskuntavaaleihin, koin onnistumisen mahdolisuuksieni olevan hyvät. Valitaanhan ehdokkaita sata, joka suuri määrä. Olen myös monella tavalla kehittänyt poliittisia taitojani, muun muassa ottamalla osaa pari vuotta kestäneeseen yhteiskunnallisen vaikuttamisen koulutukseen ja verkostoitumalla lukuisten monista puoluetaustoista tulevien ihmisten kanssa.

 

Ajatuksenani on ollut, että suomalainen demokratia toimii sillä tavalla, että kunnallisvaalehin voi lähteä ehdokkaaksi, jos näin itse päättää ja kokee omat teemat tärkeiksi. Koen, että pystyn tekemään työtä useiden erittäin tärkeiden poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi, jos minulle vain annetaan tähän mahdollisuus. Tällä hetkellä olen kuitenkin umpikujassa. Minut on karsittu ulos kunnallisvaaleihin valittavien ehdokkaiden joukosta jo useamman kerran.

 

Koen, ettei kenelläkään tähän mennessä valituista ehdokkaista ole ollut sellaista poliittisten teemojen ja aiheiden kokonaisuutta, kuin minulla. Tiedän myös, että aiheeni sopivat Vihreään viitekehykseen mainiosti. Olen tehnyt pitkään työtä poliittisten teemojeni ja tavoitteideni selkeyttämisen suhteen. Tällä hetkellä minusta tuntuu kuitenkin, että työtäni Vihreissä ei arvosteta.

 

Ehdokkaita asetetaan vielä jonkin verran. Paikat alkavat kuitenkin käymään vähiin. Nykyiset olosuhteet ehdokasvalinnan ympärillä eivät vastaa sitä, minkälaiseksi koen asemani politiikassa ja Vihreissä. Vaikuttaa siltä, ettei minua arvosteta vihreässä poliittisessa viitekehyksessäni. Jäätyäni yhä uudelleen valintojen ulkopuolella ja seurattuani valittujen ehdokkaiden iloitsemista sosiaalisessa mediassa, tunnen oloni ulkopuoliseksi ja loukatuksi.

 

Olen hädissäni, koska koen ettei edustamiani arvoja ja poliittisia tavoitteita edusteta riittävästi Turun politiikassa. Näen, että sieltä löytyisi juuri minun mentävä aukko. Ihmettelen, miksi puolueeni ei tahdo antaa minulle mahdollisuutta päästä edistämään minulle ja monille muille tärkeitä jopa elintärkeitä tavoitteita? Miksi tasapuolisuus ja mahdollisuuksien tasa-arvo eivät toteudu?

 

Erityisen kivuliaalta ja epäoikeudenmukaiselta minusta tuntuu se, että Turun Vihreissä on jatkuvasti mainostettu mahdollisuutta lähteä kunnallisvaaliehdokkaaksi. Olen koko ajan ollut ehdokkaana. Myös valitsijat ovat tämän tiedostaneet. Valintaprosessissa olen joutunut jatkuvasti kokemaan, että olen riittämätön, eikä minun edustamille asioille tahdota antaa tilaa. Riittämättömyyden tunne ja ulkopuolelle jäämisen tuska ovat voimakkaita.

 

Ehdokkaiden nimeämisen yhteydessä minulle on perusteltu, ettei minua ole valittu, koska olen mies. Ihmettelen, voiko tasa-arvopuolue tällä tavalla jatkuvasti karsia minut ehdokkaiden joukosta? Entä, jos ilmoitan, etten koe kuuluvani tähän sukupuolimuottiin, johon minua puolueessa koitetaan asettaa? Tulisinko siinä tapauksessa ihmisenä hyväksytyksi ja arvostetuksi sekä kunnallisvaaliehdokkaaksi kelpaavaksi?

 

Olen joutunut yhä uudestaan miettimään, voinko jatkaa puolueessa, joka kohtelee minua tällä tavalla? Eikä Vihreiden pitäisi olla puolue, joka toimii erityisen tarkasti kaikkea syrjintää välttäen? Puolueen todellisuus ja puheet vaikuttavat olevan tässä asiassa ristiriidassa. Epäoikeudenmukaisuuden ja loukkaantumisen tunteet ovat voimakkaita.

 

Jos minua ja minun arvoja sekä poliittisia tavoitteita ei arvosteta Turun Vihreissä, olisiko minun järkevämpää luopua Turun Vihreistä ja siirtyä vaikuttamaan toisaalle? Olisi surullista, jos kävisi ilmi, että Vihreissä viettäväni aika olisi kulunut hukkaan. Koetan kuitenkin jatkuvasti löytää paikkani, jossa voin vaikuttaa ja tulla kohdatuksi ihmisenä, jollainen todella olen.

 

Olen ollut Vihreiden toiminnassa mukana noin neljä vuotta. Aluksi olin kaksi vuotta Turun vihreiden nuorten -ja opiskelijoiden hallituksessa. Hain myös toiseksi vuodeksi vihreiden nuorten- ja opiskelijoiden liittohallitukseen. Jäin tuolloin äänestyksen viimeiseksi. Edellisen vuoden pätevyyskriteereillä olisin todennäköisesti tullut valituksi. Pettymykset ovat kulkeneet läheisesti mukanani.

 

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla olin piirin esivaalissa ehdokkaana. En tuolloinkaan tullut valituksi. Vuoden vaihteessa pääsin kuitenkin Vihreiden tuolloisen varapuheenjohtajan Anne Blandin kampanjapäälliköksi, joka vaikutti erittäin hienolta tilaisuudelta. Kaikista toiveista huolimatta kampanja ei kuitenkaan toiminut halutulla tavalla.

 

En voi väittää tai luvata, että olisin eniten ääniä kunnallisvaaleissa keräävien ehdokkaiden joukossa. Mielenterveyskuntoutujana joudun jatkuvasti miettimään voimavarojani sekä luopumaan itselleni tärkeistä elämän osa-alueista ja tavoitteista. Tästä huolimatta olen kokenut syvällä sisimmässäni, että tahdon päästä vaikuttamaan yhteiskuntaan ja politiikkaan. Mielenterveyskuntoutujana sekä monenlaista syrjintää kokeneena ihmisenä koen toimintani ja vaikuttamiseni erittäin tärkeäksi.

 

Yliopistomaailmassa minä olen perehtynyt yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja politiikkaan monipuolisesti useiden oppiaineiden ja käytännön toiminnan kautta. Koen ymmärtämiseni sekä kykyni yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen olevan riittävällä tasolla, jotta voin saada aikaan tärkeitä asioita Turun kaupungin poliittisessa prosessissa.

 

Viime aikoina olen vahvistanut käytännön politiikan ymmärrystäni teoreettisen tiedon omaksumisen lisäksi. Koen tämän olevan välttämättömän tärkeää, sillä en ole aiemmin ollut edustuksellisessa tehtävässä. Tarvitsen keinoja, joilla voin hankkia ja osoittaa pätevyyttäni. Tahdon jatkuvasti kehittyä ihmisenä ja löytää yksityisestä elämästäni linkkejä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja politiikkaan.

 

Tahdon erityisesti taistella suomalaisen yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksia, epätasa-arvoisuutta ja syrjintää vastaan. Vaikka kunnat, kaupungit ja valtio ovat maailman kärkikastia, työ ei todellakaan ole valmista. Kaikki lähtee liikenteseen ihmisten välisistä suhteista ja siitä, millä tavalla he kohtelevat toisiansa. Kaiken tämän lisäksi on ensiarvoisen tärkeä kaikessa poliittisessa toiminnassa pyrkiä ympäristön kuormittamisen vähentämiseen.

 

Itse koen usein kohtaavani asiatonta syrjintää. Joudun herkästi kokemusteni vuoksi sellaiseen rooliin. En tahdo olla enää hiljaa sen suhteen. Kiusaamishistoriani takia olen erityisen herkkä, kun kohtaan vääryyksiä tai havaitsen jonkun toisen ihmisen kohtaavan vääränlaista kohtelua. Turun Vihreiden kunnallisvaalien ehdokasvalinta on jättänyt minulle pahan maun. Mietin usein, olisiko kaikki tämä helpompaa demareissa tai vassareissa?

 

Olen ollut kahdesti ehdokkaana edustajistovaaleissa, ainejärjestötoiminnassa sekä Turun yliopiston Satakuntalais-Hämäläisen Osakunnan toiminnassa, jossa aion jatkaa vastedeskin. Olen mukana myös asukastoimikunnan hallituksessa. Opintoni ovat loppusuoralla.

 

Olen kiinnostunut jatko-opiskelemisesta yhteiskunnallisten aiheiden parissa. Graduni kuuluu käytännöllisen filosofian alaan ja käsittelee vaalilupauksia. Olen erityisen kiinnostunut poliitikkojen ja yksityisten kansalaisten välisestä luottamussuhteesta.

 

Olen opiskellut aiemmin puolen vuoden ajan ammattikorkeakoulussa finanssi -ja talousasioiden asiantuntijaksi, kreikkalaista filologiaa yliopistossa puolitoista vuotta sekä vartijan ammattitutkinnon aikuiskoulutuskeskuksessa. Olen pyrkinyt myös opiskelemaan oikeustiedettä, josta olen erityisen kiinnostunut. Olen suorittanut useiden alojen sivuaineopintoja. En lainkaan koe, että olisin vielä valmis opinnoissani, vaikka maisterintutkinto häämöttää jo näköpiirissä. Koko elämänmittainen oppiminen odottaa edessäpäin.

 

Olen asunut hieman yli viisi vuotta Turussa. Koen itseni eniten turkulaiseksi kaikista paikoista maailmassa. Siksi tahdon päästä vaikuttamaan minulle rakkaa kotikaupungin politiikkaan ja päätöksentekoon paremman ja ihmisläheisemmän Turun puolesta. Minulla on myös vahvat siteet Jokioisille, Forssaan, Helsinkiin sekä Saloon. Saloa lukuun ottamatta olen asunut näissä kaikissa.

 

Kuitenkin tällä hetkellä koen, että kehittymiseni ja vaikutusmahdollisuuteni on blokattu. Koen olevani umpikujassa. En tiedä mitä tekisin. Voinko luottaa siihen, että minun on järkevää jatkaa Vihreissä? Miten voisin muuttaa tämän puolueen arvostamaan minua ja kunnioittamaan arvojani sekä tavoitteitani? Olen velkaa työni niille, jotka eivät tule kohdelluiksi oikeudenmukaisesti.

 

Omistan työni, ajatukseni ja vaikuttamiseni siskolleni, joka ei saanut elää kuuttatoista vuotta pidempään. Tahdon, että tämä maailma on hyvä paikka myös ihmisille, jotka ovat kokeneet syvästi järkyttäviä asioita elämissänsä.

 

-Matti Nikama

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Elämä on. Vihreissäkin. En usko, että uhriutuminen siinä auttaa.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Ei tässä ole kysymyksessä, että olisin päättänyt uhriutua, vaan vilpittömästi asioita, joita mirlessäni on.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Olen fantasioinut asialla, että Turku (Suomen Kioto, Suomen Pietari, Suomen Rio De Janeiro) pistää kiilaa Helsingin hegemonialle. Ehkä Vihreät tekevät sen ensin. Turkulaisten ääni ei nykyään paljoa kuulu päivänpolitiikassa.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Matti ; voisitko auttaa minua inhimillisessä uteliaisuudessani .

Täällä kaakonkulmalla lähes jokainen vihreä potentiaalinen ehdokas on opettaja tai jollain tavoin opiskelun/opetuksen kanssa tekemisessä.

Miten on siellä Turun-seudulla?

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Ei ole mitenkään paljoa mielestäni opettajia. Enimmäkseen korkeakoulun käyneitä henkilöitä. Jonkin verran myös porukkaa ihan perus duunaritaustasta. Opiskelijoita on paljon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ole hyvilläsi ettei sinulta ole otettu suostumusta ehdökkaaksi ja puolueen vaaliasiamies poistaakin sinut listalta, tällaista käytäntöäkin on olemassa,vaaliasiamiehellä on rajaton valta.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

Siltä se kyllä tuntuukin, että heillä riittää valtaa vaikuttaa ihmisten kohtaloihin. Läpinäkyvyys ja avoimuus olisi tärkeetä.

Käyttäjän JukkaVornanen kuva
Jukka Vornanen

Moi Matti. Ymmärrän pettymyksesi. Ehdokasasettelun seuraaminen on varmasti ollut turhauttavaa. Et ole kuitenkaan ainoa ehdokaskandidaatti, joka on joutunut odottamaan päätöstä omasta tilanteestaan. Ehdokaspaikkoja on sata ja erityisesti mieskandidaatteja on ollut runsaasti. Valitettavasti se tarkoittaa sitä, että kaikki halukkaat eivät pääse ehdolle. Sinun osaltasi mitään peruuttamatonta päätöstä mihinkään suuntaan ei ole vielä tehty. Tämän kerroin sinulle eilen.

Paras tapa ehdokkaiden valintaan olisi jäsenvaali, jollaista käytimme eduskuntavaaleissa. Jäsenvaalin järjestäminen olisi kuitenkin edellyttänyt, että kaikki kiinnostuneet olisivat jo viime keväänä olleet valmiita asettumaan ehdolle. Kuntavaaleissa yli sadan ehdokasehdokkaan järjestäminen jäsenvaalilistaksi ei käy yhtä helposti kuin eduskuntavaaleissa ja sen tähden päätimme, että ehdokasasettelu tehdään kuntavaaleissa samalla tavalla kuin edellisilläkin kerroila, eli henkilövalintatyöryhmä tapaa ja haastattelee kandidaatit, minkä jälkeen heitä esitetään erissä yhdistyksen kokoukselle. Nyt näitä eriä on hyväksytty kolme ja vielä 19 paikkaa on vapaana.

Vaikka joidenkin kiinnostuneiden kohdalla päätöksenteko on venynyt, seison Turun vihreiden puheenjohtajana täysin tähän asti tehdyn ehdokasasettelun takana. Ehdokasasettelua ei ole tehty pimennossa, vaan jokainen ehdokaserä on käsitelty sekä kunnallisjärjestön hallituksessa että yhdistyksen kokouksessa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tiedän myös, että aiheeni sopivat Vihreään viitekehykseen mainiosti."

"Minulle tärkeitä aiheita ovat oikeudenmukaisuus, mahdollisuuksien tasa-arvo"

"Miksi tasapuolisuus ja mahdollisuuksien tasa-arvo eivät toteudu?"

Olet puolueessa, joka ajaa lopputuloksen tasa-arvoa. Valitettavasti myös Vasemmistoliitto ja SDP tekevät niin.

Käyttäjän MattiNikama kuva
Matti Nikama

En kyllä ole tästä täysin samaa mieltä. Mahdollisuuden ja lopputuloksen tasa-arvo pitää kyetä yhdistämään. Ei ole kuitenkaan niin, että täällä kaikin puolin pitäisi elää absoluuttisessa tasa-arvossa. Tarvitaan kaikkia hyödyttävää eriarvoisuutta ja aivan uusia onnistumisen mittareita.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Mahdollisuuden ja lopputuloksen tasa-arvo pitää kyetä yhdistämään."

Tietääkseni ne ovat lähes vastakohtia toisilleen, joten yhdistäminen on aika hankala homma. Lopputulos on laimea kompromissi, jossa molemmat tasa-arvot ovat epäaitoja ja epäselviä: Pyritään noudattamaaan mahdollisuuksien tasa-arvoa, mutta väliin tungetaan pykäliä, jotka muodostavat poikkeuksia, joilla tavoitellaan lopputuloksen tasa-arvoa.

Systeemistä tulee mielivaltainen temmellyskenttä. Esimerkkinä tästä ovat vaatimukset kiintiöistä pörssiyhtiöiden hallituksiin. Miksei samaa lopputuloksen tasa-arvoa sovelleta vaikkapa viemäritöihin tai naisvaltaisille aloille?

Joku päättää mielivaltaisesti, että lopputuloksen tasa-arvon pitää toteutua täällä ja täällä, muttei tuolla tai tuolla. Ei siinä ole mitään järkeä. Ihmiset alkavat kokea itsensä epätasa-arvoiseksi ja mielivallan uhreiksi.

Toimituksen poiminnat