MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Suomesta pienyrittäjien utopia

Uusien pienyrittäjien asemaa pitää todellakin helpottaa. Tie tähän käy kuitenkin Salmelan soimaaman hyvinvointiyhteiskunnan avulla (http://m.iltalehti.fi/talous/201703142200085561_ta.shtml). Progressiivisten verotulojen avulla on syytä poistaa yrittämisen aloittamiseen liittyvä tavattoman suuri riski. On tehtävä myös mahdollisimman helpoksi kaikenlaisen työn, yrittämisen, vapaa-ajan, perhe-elämän ja opiskelemisen yhdistäminen.

On aiheellista lopettaa typerä ihmisten moralisointi korkealta norsunluutorneista. Meidän yhteiskunta ja työmarkkinat sattuvat vaan olemaan sellaiset, että täällä on aina jonkin verran työttömyyttä. Se ei ole kenenkään yksilön vika eikä asia syyttelemällä parane. Jos henkilö päättää olla passiivinen töiden hakemisen tai tekemisen suhteen, hänellä pitää olla tähän täysi oikeus.

Salmelan haastattelussa on toki joitakin hyviäkin pointteja, kuten aivan pienituloisempien veroaste. Yhteiskunnan tulee kannustaa olemaan tyytyväinen ja elämään palkitsevaa elämää vaikka pienyrittäjän matalilla tuloilla. Verotuksen astetta voi pienentää tai poistaa kokonaan kaikkein pienituloisimmilta.

Vaikka epävarmuutta pidetään jostakin syystä yrittäjyyteen sisäsyntyisesti kuuluvana ilmiönä, yhteiskunnan tulee taata uusille yrittäjille varmat tulot parempien työehtojen, sekä esimerkiksi perustulon muodossa. Ei ole mitään järkeä ryhtyä yrittämään siinä pelossa, että menettää kaiken toimeentulonsa.

Siinä ei ole myöskään järkeä, että henkilö riskeeraa koko elämänsä ja toimeentulonsa, jos hän tahtoo kokeilla hampurilaisten myymistä torin laidassa. Hyvinvointiyhteiskunnan tulee olla tässä mukana turvaamassa yrittäjän elämää epäonnistumisen varalta. Vaikka yritysidea kusisi sen ei tarvitse pilata henkilön elämää.

Olen ehdolla kuntavaaleissa. Äänestää minua voi vihreiden listalta numerolla 172 Turussa.

https://www.facebook.com/matti.nikama

https://www.facebook.com/MattiAnteroNikama

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat