MattiNikama Ekologista hyvinvointia kaikille.

Keskustan vallankaappaus

Railo kirjoittaa auki oivaltavia pointteja pian mahdollisesti tapahtuvasta kunta- sote-uudistuksesta (http://www.talouselama.fi/uutiset/politiikan-tutkija-kuntavaalit-melkois...). Toivottavasti se ei aivan nykyisessä muodossaan tule toteutumaan. On kuitenkin resurssien hukkaan heittämistä, jos se aivan kokonaisuudessaan tultaisiin torppaamaan. Jonkinlainen kompromissi pitää löytää ennen, kuin uudistus lyödään lukkoon. Jälkeenpäin voi olla mahdotonta vaikuttaa alaan liittyvään lainsäädäntöön.

Kaiken kaikkiaan, heikoimmassa asemassa olevien sote- palveluiden käyttäjien oikeudet tulee turvata mahdollisimman hyvin. On myös aivan akuutin tärkeää, kuten Vasemmistoliiton Mike Pohjolan kriittisessä videossa tuli esille, ettei demokratian ja kansanvallan vaikutusmahdollisuuksia viedä pois erinäisten yhtiömuotojen taakse. Tämä on erittäin realistinen uhkakuva.

Yrittäjyyttä pitää pikaisesti ryhtyä tarkastelemaan enemmän yhteiskunnallista etua edistävänä toimintana, eikä omistajien etujen maksimoimisena. Muuten yksityiset terveyspalvelut eivät tule olemaan tasa-arvoisia ja oikeudenmukaisia. Yrittäjyyttä pitää laajemminkin ryhtyä viemään suuntaan, jossa omistajien etujen sijaan tehtäväksi nähdään tärkeän yhteiskunnallisen tehtävän toteuttaminen.

Uudistus on monien puolueiden, kuten Vihreiden toimesta, joiden valtaa se tulee todennäköisesti syömään, tapahtunut pienellä melulla. On kuitenkin aiheellista yhdistää mahdollisimman laajat poliittiset voimat, jotta uudistuksessa eivät tule toteutumaan vain Kokoomuksen ja Keskustan sekä heidän edustamien ihmisten oikeudet. Maakunnat ja kaupungit täytyy pitää elinvoimaisina, eikä tehdä politiikkaa, joka on suoranaisesti jommalle kummalle haitaksi.

Sipilä on monessa yhteydessä väittänyt, ettei hänen toimeenpanemillaan ja johtamillaan poliittisilla ja rakenteellisilla muutoksilla ole mitään tekemistä valtapolitiikan ja etyryhmäpolitikoinnin kanssa. Olettaisin ja muistaisin, että hän on näin myös soten suhteen julkisuudessa väittänyt. Tuollaiseet puheet pistävät korvaan ja mieleen nousee vääjäämättä ajatus, johdetaanko tässä harhaan tai suoranaisesti valehdellaan ihmisille? Moraaliset standardit ja edustuksellinen poliittinen demokratia ovat kärsineet nykyisen hallituskauden aikana.

Itselleni on tietysti tärkeää, että poliittinen valta jakautuu tasapuolisesti maakuntien ja kaupunkien välille. Olen maaseudun kasvatti, vaikka nykyään tunnen itseni turkulaiseksi. Vihreänä kaupunkilaisena on minun mielestä kuitenkin demokratian kannalta väärin, että valtava määrä vaikutusvaltaa heitetään keskustan käsiin. Odotan innolla tulevia maakuntavaaleja. Niiden suhteen itsellä on lisää mielipiteitä tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

En oikein ymmärrä miten maakuntien kuvitellaan lisäävän ja sementoivan keskustan valtaa. Käsittääkseni maakuntien valtuustot on tarkoitus valita suoralla kansanvaalilla yksi ääni per äänioikeutettu. Tällöin runsasväkisten keskusten valtahan vain kasvaa pienten kustannuksella verrattuna nykyisiin hallintohimmeleihin, joissa valtaa jaetaan tasapainoitellen kuntien ja puolueiden voimasuhteiden mukaan tasapainoillen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos kepulla on 213 kuntaa.Eniten .Niin missä noista on esim.Demarit enemmistönä?

Toimituksen poiminnat